Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Áprilisi gasztroprogramok

Az április idén nem csak bomló rügyekkel, virágzó rétekkel és igazi piknikhangulattal vár minket, hanem egy kései, napsütéses húsvéttal is. Élvezzük ki a tavaszt, kiránduljunk, csavarogjunk, látogassuk meg a különféle fesztiválokat!

2014. április 04-06. Pécsi toros pálinkafesztivál, Pécs
Harmadik alkalommal kerül megrendezésre Pécs költői főterén, a Széchenyi téren a Toros pálinkafesztivál. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a pécsiek is szeretik a friss malacsültet, hurkát-kolbászt és nem mellékesen a finom pálinkát és bort. Idén is a Dzsámi előtt, az itt lakók által is kedvelt területen kóstolhatják meg Magyarország hús- és italkülönlegességeit az érdeklődők. A hangulatot vicces és szórakoztató programokkal, vetélkedővel, helyi és országos szinten is ismert fellépőkkel garantálják a szervezők.
www.torosfesztival.hu

2014. április 11-13. Debreceni mangalica-fesztivál, Debrecen
A mangalicatermékeket gyártó és forgalmazó cégek mellett számos kézműves és egyéb minőségi élelmiszergyártó vesz majd részt az eseményen. A kilátogatók a már megszokott mangalica-fesztivál minőséget kapják. Kézművesek, sajtkészítők, borászatok, pálinkafőzdék, helyben húzott rétes, egészben sült malac, kézműves kistermelők várják a közönséget, az elmaradhatatlan élőállat kiállítás és szórakoztató színpadi programok kíséretében.
www.mangalicafesztival.hu


 
2014. április 12. Tavaszi Etyeki Piknik, Etyek
Az Etyeki Piknik vendégei 2013-tól évente négy alkalommal, családiasabb hangulatban találkozhatnak az Újhegyen és a Szépvölgyben Etyek gasztronómiai kincseivel. A szervezők szeretnék az adott évszak jellegzetességeit kiemelve megmutatni a látogatóknak a legkiválóbb magyar borászok és gasztronómiai, valamint kézműves kiállítók remekeit, illetve igényes programokkal, tehetséges művészekkel ápolni a hagyományokat. A húsvét előtti szombaton a Tavaszi Etyeki Piknik a sonka és a pezsgő jegyében zajlik majd. A vendégek az ekkorra már palackba kerülő újborokat és a legkülönlegesebb kézműves pezsgőket is megkóstolhatják.
www.etyekipiknik.hu

2014. április 12-13. Medvehagymafesztivál, Orfű
A Mecsek ébredező árnyas erdőiben hatalmas területeket képes beborítani ez a barátságos kis növény, melynek íze mennyei és gyógyereje is példás. A gasztronómiában rengeteg módon felhasználható. Az orfűi Medvehagyma Fesztiválon töviről hegyire megismerkedhetünk ezekkel a kulináris fogásokkal. A népszerű gasztronómiai eseményen a csábító illatú medvehagyma és medvehagymás ételek kóstolása mellett gyerekprogramok, vásár, kézművesek, zene, előadások és versenyek várják Orfű látogatóit.
www.orfumuskatli.hu

2014. április 12-13. Sonkafesztivál, Bábolna
Hagyományos sonkák versenye és vására kézművesvásárral és magyaros vendéglátással. Régmúlt időben a lovagok védelmeztek valamit, valakit, jó célt szolgáltak, ők voltak a "gyengék oltalmazói". E gondolat jegyében született a Magyar Sonkalovagrend. A civilizációs étkezés, a pénztelenség és a tömeggyártás a hagyományos árukat háttérbe szorította, már csak háztáji gazdaságokban maradtak meg a hagyományos termékek. 1990 után kisebb-nagyobb húsipari cégek alakultak, melyek közül néhányan megpróbáltak a rég elfeledett receptek alapján gyártani, majd 2007-ben megrendezték az első Sonkafesztivált, és 2008-ban már érzékelhető igény volt a rendezvényre. A 2009-es évben megalakították a Magyar Sonkalovagrendet, hogy a Fesztivált továbbra is évente megrendezzék, és elinduljon a megmaradt hagyományos sonkagyártók összefogása.
www.sonkalovagrend.hu

2014. április 12-13. Medvehagyma Napok, Bakonybél
A kétnaposra bővült Medvehagyma Napokon különböző hosszúságú és nehézségű szervezett túrákon ismerhetik meg az érdeklődők a varázslatos Bakonyt, a medvehagyma egyik kedvelt élőhelyét. A délután folyamán a Tájház udvarán receptismertetővel, medvehagymás ételek bemutatójával és kóstolójával, a medvehagyma jótékony hatásairól szóló előadással várják a falu szállásadói a vendégeket.
www.bakonybel.hu

2014. április 12-13. Tavaszi pincenyitogató, Hajós
A hajósi pincegazdák kóstolóra hívnak minden borbarátot, hogy együtt ízlelhessék meg a 2013-as év kiváló nedűit. A borok mellé pedig finom falatok is dukálnak, a gasztroutcában mindenki talál valami fogára valót. A pincék közötti tájékozódást az infopontokon beszerezhető térképek és a présházak elé tűzött zászlók segítik, a pincefalu távolabbi pontjaira pedig csettegő-taxival juthatnak el a vendégek. Aki pedig a kóstolástól kimerülten nem szeretne már autóba ülni, az kényelmes szállást találhat valamelyik barátságos pincepanzióban.
www.facebook.com/vintegro

2014. április 12-13. Hercegi mandulás napok, Vonyarcvashegy
A Hercegi Mandulás Napok elnevezésű programsorozat Vonyarcvashegy azon kultúrtörténeti értékének kíván emléket állítani, hogy a település egykoron a keszthelyi Festetics-család birtoka volt, s a mostani nagyközség nyugati területén helyezkedett el a család mandulás kertje. Ennek emlékét őrzi a Mandulás utca is. Vonyarcvashegyen található az egykori Festetics-pince, a ma Helikon Tavernaként üzemelő vendégfogadó, amelyet ugyancsak helyi kulturális értékként a szervezők szervesen bekapcsoltak a rendezvénybe. A tervezett programban a kulturális műsorok mellett mandulás receptek versenyét is megrendezik, és különböző művészeti ágaknak is bemutatkozási lehetőséget adnak a szervezők.
www.vonyarcvashegy.hu

2014. április 18-21. Nemzetközi Kisüsti Pálinkafesztivál, Gyula
Erre a kiállításra házilag főzött párlatokkal neveznek magyar, illetve a Kárpát-medence más régióiból érkező versenyzők, hogy megmérettessék saját kerítésszaggatójukat. A versenyben két kategóriában - bérfőzők és bérfőzetők - lehet a legjobb helyezésért versenyezni. Hagyomány, hogy a legjobb, nem Magyarországon készített párlatot különdíjjal jutalmazzák. A rendezvény emellett komoly szakmai fórum is, ahol kiemelten tárgyalják a szakértők a pálinkafőzéshez kapcsolódó jogszabályi és törvényi előírásokat, feladatokat.
www.palinkafesztival.hu

2014. április 19-21. Nemzetközi cinkefőző fesztivál, Szatmárcseke
A nemzetközi cinkefőző fesztivál és népi ételek bemutatója az észak-alföldi régió egyik kiemelt gasztronómiai rendezvénye. Bár legtöbbünknek a "cinke" szó hallatán kedves kis madarak képe ugrik be, másként vannak ezzel a szatmárcsekeiek. Ugyanis a cinke szó másik jelentése egy észak-alföldi ételspecialitás. Az alapja burgonya és liszt, és hogy milyen finom, arról bárki meggyőződhet Szatmárcsekén. Programok: szilvalekvár, szilvapálinka, aszalt szilva kóstolás, kirakodóvásár, népi mesterségek bemutatkozása, gasztronómiai különlegességek, feledésbe merült ételek sütemények, kalácsok bemutatása, fotózása, receptismertetés, versenyző települések specialitása, települések kiállítása, kulturális műsor, disznóvágás, puliszka bál. A hagyományos szatmári konyhák bútoraival berendezett sátrakban a kötelezően készítendő cinke mellett a térség számtalan ízét vonultatják fel a csapatok. S emellett a verseny részeként összeállított ételsor, így hát a kötött-tészta levestől a lapcsánkáig a térség jellegzetes étkeit mind megkóstolhatják a rendezvényre látogatók.
www.szatmarcseke.hu

2014. április 19-21. Budavári húsvéti sokadalom, Budapest
A háromnapos ünnepségen lesz kézműves, népművészeti és gasztronómiai vásár mesterség-bemutatókkal és valódi hungarikumokkal fűszerezve. A felnőttek szája ízére magyar kézműves borterasszal, hagyományos húsvéti eledeleket készítő látványkonyhákkal, valamint a testi épséget is szem előtt tartva egészséges étkek utcájával készülnek a szervezők. A színes forgatagot teljessé téve a Savoyai terasz nagyszínpadán a világzene, népzene, néptánc és a gyerekkoncertek széles választékában a család minden tagja megtalálja kedvencét. A határon innen és túlról érkező hagyományőrző kézműves mesterek különleges műhelybemutatókkal készülnek az ünnepre. A régi mesterséget képviselő tojáspatkolók, tojásírók és festők bemutatói mellett a mézeskalácsból készült tojáskészítés titkait és régi mesterségek számtalan fortélyát lesheti meg és próbálhatja ki a közönség.
www.budavarihusvet.hu


 
2014. április 20. Egri Csillag Borfesztivál, Eger
A méltán híres egri bikavér fehér változata kapta az Egri Csillag nevet, amely az egri borászok összefogásának köszönhetően azzal a céllal jött létre, hogy még inkább felvirágoztassa Eger város borkultúráját. Az Egri csillag egy olyan védett eredetű, száraz, házasított bor, amely legalább négy szőlőfajta felhasználásával készül. Egyben ez a világon az első, márkanévvel ellátott fehér cuvée bor. A borászok szerint a bor bevezetésére annál is inkább szükség volt, mert a közhiedelemmel ellentétben az egri borvidéken jellemzően nem kék szőlőfajták teremnek, sőt a terület ültetvényeinek fele fehér szőlő. A fesztivál Eger történelmi múltjához és a boros hagyományokhoz szorosan kapcsolódó rendezvény.
www.egrivar.hu

2014. április 21. Emmausz – Húsvét hétfői vigasságok, Bóly
Az Emmausz 100 évre is visszanyúló, egyedülálló bólyi német népszokás. A pincesori présházak megtelnek családtagokkal, rokonokkal, hogy sonkával és borkóstolóval, folklórprogrammal, zenével-tánccal kísérve köszöntsék a tavaszt és egymást, valamint távolról meghívott vendégeiket. Húsvéthétfő délelőttjén a bólyi pincefalu mellett elterülő Kálvária-dombon szabadtéri szentmisével kezdődik a rendezvény. Az ünneplés a kora délutáni órákban a pincesorban folytatódik, amikor az évszázados hagyomány szerint a családok rokonaikkal és vendégeikkel kivonulnak a települést övező pincefaluba, ahol a 400 pince közül a legtöbb présházként és pincefogadóként működik. A helyi és környékbeli pincegazdák nyitott ajtókkal és a táj jellegzetes boraival várják az érdeklődőket. Az egyes helyszínek elnevezését a pinceutcák adják (Hohli forduló, Marienbergi forduló, stb., amelyek pontos helyét jó előre fatáblácskák jelzik,). A gyerekek boldogságára a húsvéti nyuszi is kíséri a menetet, aki locsolóvers fejében csokoládét és cukorkát osztogat.
www.boly.hu

2014. április 26. Sárrét íze fesztivál, Nagyrábé
A Szent György-nap a juhászati hagyományok felelevenítését szolgálja (juhkihajtás, birkanyírás.) A Sárrét íze fesztivál a térség legnagyobb gasztronómiai rendezvényévé nőtte ki magát, változatos kulturális programokkal várja az ide látogatókat.
www.nagyrabe.hu

Ezek is érdekelhetnek

Friss