Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Áprilisi gasztroprogramok

A hosszan elhúzódó tél után remek dolog kimozdulni otthonról, és az se baj, ha erre valamilyen jóféle fesztivál szolgáltat indokot. Az áprilisi rendezvényeket egyfajta kettősség jellemzi, a télbúcsúztató, toros programok mellett medvehagymavadász vagy almafa virágzást ünneplő fesztivált is választhatunk.

2013. április 04-07. Pécsi toros pálinkafesztivál, Pécs
Toros ételek, házias ízek várják a rendezvényre érkezőket, valamint jó fajta pálinkák és szép magyar borok, mindez Pécs központjában. Természetesen a böllérverseny sem maradhat el.
www.tiszaexpo.hu

2013. április 06-07. Hercegi mandulás napok, Vonyarcvashegy
A Hercegi Mandulás Napok elnevezésű programsorozat Vonyarcvashegy azon kultúrtörténeti értékének kíván emléket állítani, hogy a település egykoron a keszthelyi Festetics-család birtoka volt, s a mostani nagyközség nyugati területén helyezkedett el a család mandulás kertje. Ennek emlékét őrzi a Mandulás utca is. Vonyarcvashegyen található az egykori Festetics-pince, a ma Helikon Tavernaként üzemelő vendégfogadó, amelyet ugyancsak helyi kulturális értékként a szervezők szervesen bekapcsoltak a rendezvénybe. A tervezett programban a kulturális műsorok mellett mandulás receptek versenyét is megrendezik, és különböző művészeti ágaknak is bemutatkozási lehetőséget adnak a szervezők.
www.vonyarcvashegy.hu

2013. április 11-14. Székesfehérvári pálinkafesztivál, Székesfehérvár
A gasztronómia fesztivál főszereplői a hagyományos disznótoros ételek, a házias hús- és füstöltáruk, a finom pálinkák. Ebben az évben is vidám böllérversenyen mérik össze tudásukat az induló böllércsapatok. A fesztivál vendégeinek szórakoztatásáról változatos színpadi programok, koncertek, családi és gyermekprogramok gondoskodnak.
www.tiszaexpo.hu

2013. április 12. Aranytőke borszemle, Egerszólát
Az Aranytőke Borszemle nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre idén. Az Egerszóláti Olaszrizling Borlovagrend hat település hegyközségével kezdeményezte a verseny életre hívását, hogy a hivatásos borkészítők mellett a kisebb termelők is fórumot találjanak boraik összehasonlítására, és ösztönzést kapjanak a minél jobb minőségű borok termelésére.
www.egerszolat.hu

2013. április 13-14. Medvehagymafesztivál, Orfű
A Medvehagyma Fesztivál, vagyis az Egészséges életmód fesztiválja idén jubileumi 10. alkalommal kerekít egy csodás gasztronómiai rendezvényt a medvehagyma köré. A Mecsek ébredező árnyas erdőiben hatalmas területeket képes beborítani ez a barátságos kis növény, melynek íze mennyei és gyógyereje is példás. A gasztronómiában rengeteg módon felhasználható. Az orfűi Medvehagyma Fesztiválon töviről hegyire megismerkedhetünk ezekkel a kulináris fogásokkal. A népszerű gasztronómiai eseményen a csábító illatú medvehagyma és medvehagymás ételek kóstolása mellett gyerekprogramok, vásár, kézművesek, zene, előadások és versenyek várják Orfű látogatóit.
www.orfumuskatli.hu

2013. április 19-21. Budapesti levesfesztivál, Budapest
A leves fogyasztás évszázadok óta a magyar gasztronómia szerves része, mind emellett az egészséges élet kihagyhatatlan eleme is egyben. Nem is csoda tehát, hogy nemzetközi szinten egyre népszerűbbek a levesek, melynek eredményeképp egyre több levesbár nyílik külföldön és itthon is. A szervezők elérkezettnek látták az időt arra, hogy Budapesten életre hívják az első hazai Levesfesztivált, amely terveik szerint felvonultatja majd hazánk és a világ ínycsiklandozó és érdekes leves költeményeit. A Budapesti Levesfesztivál olyan interaktív esemény, melyen a legkisebbektől a legnagyobbakig, mindenki megtalálja a számára legjobb elfoglaltságot, ahol minden megérinthető, érezhető és ízlelhető is lesz. Itt nem csak megkóstolhatóak lesznek az ételek és italok, hanem elkészíthetőek is. Mindenki próbára teheti régi családi receptjeit a főzőverseny keretében. A jellegzetes magyar levesek mellett számos ország képviseli magát a legjellemzőbb leveseikkel, csak egy párat felsorolva: Olaszország, Kína, Spanyolország, Franciaország, Erdély, Oroszország.
www.facebook.com/budailevesfesztival

2013. április 19-21. Nemzetközi kisüsti pálinkafesztivál, Gyula
A Nemzetközi Kisüsti Pálinka Fesztivál, Kiállítás és Vásár igazán fontos eseménye hazánknak. Erre a kiállításra házilag főzött párlatokkal neveznek magyar, illetve a Kárpát-medence más régióiból érkező versenyzők, hogy megmérettessék saját kerítésszaggatójukat. A versenyben két kategóriában - bérfőzők és bérfőzetők - lehet a legjobb helyezésért versenyezni. Hagyomány, hogy a legjobb, nem Magyarországon készített párlatot különdíjjal jutalmazzák. A rendezvény emellett komoly szakmai fórum is, ahol kiemelten tárgyalják a szakértők a pálinkafőzéshez kapcsolódó jogszabályi és törvényi előírásokat, feladatokat.
www.palinkafesztival.hu

2013. április 27. Egri csillag borfesztivál, Eger
A szervezők az Egri Várban rendezik meg a fesztivált. A zászlós borok párban foglalják el a várudvart, a borászok pincészetük legjobb Egri Csillag és Egri Bikavér borát mutatják be a vendégeknek. A szervezők szórakoztató és családi programokkal készülnek, este pedig Szekeres Adrienn és barátai lépnek fel Csillagaink tiszteletére.
www.egriprogramok.hu

2013. április 27. Almavirág fesztivál, Kozárd
A kellemes korai tavasz már bimbózásra serkenti a Cserhát-aljai almafákat. Idén április végén immár nyolcadik alkalommal rendezik meg Kozárdon az Almavirág Fesztivált. A Budapesttől 80 km-re és Hollókőtől alig 12 km-re délre található Kozárdi Almavölgy tavaszköszöntő kulturális és gasztronómiai rendezvényén a térség gazdái mellett más magyar régiók is bemutatnak különleges helyi élelmiszereket, szalámit, sajtot, mézet, lekvárt, olívaolajakat, aszalt gyümölcsös csemegéket, mangalica-készítményeket, kézműves remekeket.
www.agroservice.hu

2013. április 27. Szent György-napi országos biovásár, Hortobágy
Világörökségi környezetben, a Kilenclyukú híd melletti vásártér ad otthont a biotermékek első országos vásárának. A magyar biokultúra követőinek találkozóján valamennyi régió biogazdái bemutatják a bioélelmiszerek széles körű választékát, megfűszerezve bioételek főzőversenyével, bioborok kóstolásával, az első pusztai bio borversennyel, bioméhészek utcája, biomézek vetélkedőjével, természetes kozmetikumok, gyógyhatású termékek vásárával, a biotermék feldolgozók és kereskedők utcájával, a kézművesek utcájával, az ökogazdálkodás módszereit, kellékeit, eszközeit és a szolgáltatásokat bemutató kiállítással, helyszíni szaktanácsadással és a régiók, tájak hagyományainak, kultúrájának bemutatásával. A biovásár valódi gasztronómiai ínyencség a nagyközönség számára, a biogazdálkodóknak pedig - a termékeik bemutatása mellett - információkat, új ötleteket ad.
www.hortobagy.hu

Ezek is érdekelhetnek

Friss