Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Áprilisi gasztroprogramok

Ebben a hónapban igen gazdag és sok területet felölelő kínálat várja a kirándulni, fesztiválozni vágyókat. A húsvétra hangolt programok mellett több mangalica-, pálinka- és borfesztivál, medvehagyma-vadászat és mandulaünnep is színesíti az áprilist.

2012. április 3-4. Újszentiváni rétesfesztivál, Újszentiván
Akik ellátogatnak a V. Rétesfesztiválra, azok láthatják, hogyan készül a rétes többek között Mórahalmon, a Somogy megyei Mesztegnyőn, a szerbiai Törökkanizsán, a romániai Agyagfalván és Gottlobon, a szlovákiai Kisgéresen és nem utolsó sorban Újszentivánon. A hagyományoknak megfelelően nagyon sokféle programmal várják az érdeklődőket. A programok egy része a réteskészítéshez kapcsolódik, más részük a szórakoztatást szolgálja. A tavalyinál több és színesebb program fogadja majd a vendégeket.
www.ujszentivan.hu

2012. április 7-9. Budavári húsvéti sokadalom, Budapest
A Budai vár idén első alkalommal az ország egyik legnagyobb húsvéti hagyományőrző, multikulturális családi rendezvényének ad otthont. A színes forgatag egy ősi rítustánccal, a vár legszebb részein átkígyózó tavaszköszöntő menettel és gólyalábasok attrakcióival veszi kezdetét. A Budavári Palota terei a három nap alatt a húsvéti ünnepkörre (nagyszombat, rügyfakasztó vasárnap, vízbevető hétfő) épülő hagyományőrző programokkal kelnek életre. Játszóműhelyek, mesterség bemutatók, kézműves vásár, hazai és határon túli népi együttesek fellépései, illetve gasztronómiai különlegességek tárháza nyújt szórakozási, pihenési lehetőséget a bel- és külföldi turistáknak, családoknak, kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A rendezvényen fontos szerepet kap a hungarikumokat felvonultató gasztronómia, hiszen a hagyomány szerint húsvétkor véget ér a böjti időszak, és mindenki kedvére hódolhat a kulináris élvezeteknek. A rendezvényre ezért több olyan sztárvendéget is meghívtunk, akik jeleskednek a gasztronómiában.
www.budavarihusvet.hu

2012. április 7-9. Húsvéti fesztivál, Siófok
Húsvéti program kicsiknek, nagyoknak Siófokon a Hajókikötő-Rózsakertben. Színpadi programok, gyermekeknek kézműves foglalkozások, gasztronómiai élmények.
www.balatoniriviera.hu

2012. április 8-9. Húsvéti vendégvárás Noszvajon
Húsvéti Vendégvárás a Noszvaji Gazdaházban, ahol lesz mákos, diós és mazsolás foszlós kalács sütése, kóstolója, kézműves mesterségek bemutatója, a gyermekeknek báb előadás és folklór műsor.
A palócföldön hagyományos ünnepi menü egy részének elkészítésével, kóstolójával várjuk Húsvét hétfőjén a falunkba látogatókat. A noszvaji tájháznak két használható kemencéje van, ezekben sütjük a diós-, mákos- és mazsolás kalácsot. A tájház udvarán helyi termelők borával kínáljuk látogatóinkat, akiket közben népzenészek és néptáncosok szórakoztatnak. Kézműveseket is hívunk, akik az árusítás mellett be is mutatják mesterségük fogásait. A Húsvét nem maradhat el tojásfestés nélkül, s a gyerekeknek külön programokról is gondoskodunk.
www.noszvaj.hu

2012. április 8-10. Tavaszi bor- és jazzfesztivál, Budapest
A tavalyi városháztéri Tavaszi Bor és Jazzfesztivál sikere után idén Óbudán rendezik meg a jazz és bor kedvelők számára – immár hagyományteremtő szándékkal – az Óbuda-Békásmegyer Tavaszi Jazz és Borfesztivál elnevezésű rendezvényt. Az ingyenesen látogatható fesztivál célja, hogy méltó megjelenési lehetőséget adjon a hazai gasztronómia jeles képviselőinek, illetve a fellépő magyar jazz zenekaroknak. A jazz műfaj felkért zenekarai esetében, akárcsak a kísérő gasztronómiai programoknál, kizárólag a kompromisszummentes minőségi szórakoztatás és maradandó élmény biztosítása volt a szervezők számára az elsődleges szempont.
www.jazzesbor.hu

2012. április 9. Emmausz – Húsvét hétfői vigasságok, Bóly
Az Emmausz 100 évre is visszanyúló, egyedülálló bólyi német népszokás. Egyedülálló bólyi népszokás a bibliai eredetű, húsvéthétfői pincesori vigasság, az Emmausz-járás, amikor a pincesori présházak megtelnek családtagokkal, rokonokkal, hogy sonkával és borkóstolóval, folklórprogrammal, zenével-tánccal kísérve köszöntsék a tavaszt, és egymást, valamint távolról meghívott vendégeiket. Húsvéthétfő délelőttjén a bólyi pincefalu mellett elterülő Kálvária dombon szabadtéri szentmisével kezdődik a rendezvény. Az ünneplés a kora délutáni órákban a pincesorban folytatódik, amikor az évszázados hagyomány szerint a családok rokonaikkal és vendégeikkel kivonulnak a települést övező pincefaluba, ahol a 400 pince közül a legtöbb présházként és pincefogadóként működik. A helyi és környékbeli pincegazdák nyitott ajtókkal és a táj jellegzetes boraival várják az érdeklődőket. Az egyes helyszínek elnevezését a pinceutcák adják (Hohli forduló, Marienbergi forduló, stb., amelyek pontos helyét jó előre fa táblácskák jelzik,). A gyerekek boldogságára a húsvéti nyuszi is kíséri a menetet, aki locsolóvers fejében csokoládét és cukorkát osztogat.
www.boly.hu

2012. április 13-15. Mangalicafesztivál, Debrecen
A mangalicatermékeket gyártó és forgalmazó cégek mellett számos kézműves és egyéb minőségi élelmiszergyártó vesz majd részt az eseményen. A kilátogatók a már megszokott mangalica fesztivál minőséget kapják. Kézművesek, sajtkészítők, borászatok, pálinkafőzdék, helyben húzott rétes, egészben sült malac, kézműves kistermelők várják a közönséget, az elmaradhatatlan élőállat kiállítás és szórakoztató színpadi programok kíséretében.
www.mangalicafesztival.hu

2011. április 14-15. Medvehagyma Napok, Bakonybél
Idén ötödik alkalommal kerül megrendezésre a két naposra bővült Medvehagyma Nap Bakonybélben. Mindkét nap különböző hosszúságú és nehézségű szervezett túrákon ismerhetik meg az érdeklődők a varázslatos Bakonyt, a medvehagyma egyik kedvelt élőhelyét. A délután folyamán a Tájház udvarán receptismertetővel, medvehagymás ételek bemutatójával és kóstolójával, a medvehagyma jótékony hatásairól szóló előadással várják a falu szállásadói a vendégeket.
www.bakonybel.hu

2012. április 16-17. Rügyfakadás – Tavaszünnep, Gyenesdiás
A Forrásvíz Természetbarát Egyesület immár 13. alkalommal szervezi meg jótékonysági céllal a Rügyfakadás rendezvényt, amit a gyenesdiási Nagymezőn tartanak, ahol a hagyományoknak megfelelően gasztronómiai, kulturális és természetvédelmi programok széles választéka várja a kedves érdeklődőket, családokat és kollektívákat.
www.gyenesdias.info.hu

2012. április 20-22. Kisüsti pálinka fesztivál, Gyula
A kétnapos pálinkafesztivál hagyományosan látványos programokat kínál. Minden évben felvonulnak a magyar lovagrendek, és ebből az alkalomból tartja ünnepélyes tagfelvételi ceremóniáját a Pálinka Lovagrend. Évek óta népszerű az egyszerre koccintás a gyulai várból felhangzó ágyúszóra, ilyenkor több ezren kortyintanak a kisüstiből A másik fontos esemény pedig a pálinkaverseny, amelyre a Kárpát-medence más régióiból is utaznak a versenyzők, hogy leadják a házilag főzött párlatokat. Általában két kategóriában – bérfőzők és bérfőzetők – hirdetik meg a versenyt, és hagyományosan különdíjjal jutalmazzák a legjobb, nem Magyarországon párolt testvérkészítményt.
www.gyulavaros.hu

2012. április 24-május 1. Szent György-heti vigasságok, Mór
A népi és borászati hagyományok szerint Szent György napja a megújulást, a tavasz kezdetét jelenti, szimbolizálva a harcost, aki a tavaszt és a meleget hozó napot kiszabadítja téli rabságából. Ezen a napon hagyományosan nemcsak a természet változott meg, de a közigazgatás is. Régen április 24-én választottak új hegybírót és esküdteket a hegyközségek, ilyenkor került sor a csőszök szerződtetésére is. A hegybírák Szent György-napkor ítélkeztek, a bortörvények értelmében kötelesek voltak a szőlőterület határát időnként ellenőrizni, ezt volt a gyepűjárás. Minden évben sokszínű kulturális, borászati, gasztronómiai és sportprogramokkal, koncertekkel, kórustalálkozóval, gyermekprogramokkal, és művészeti programokkal várják az érdeklődőket.
www.lambergkastely.hu

2012. április 27-29. Mandulaünnep, Alsóörs
A Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület idén is megrendezi a szezonnyitó programsorát, a Mandulaünnepet. Alsóörsön, Csopakon, Felsőörsön és Lovason már hatodik éve hagyományosan színes és szórakoztató programok várják a látogatókat. A programsor célja, hogy a mandula virágzásának idején a Balaton ezen vidékét meglátogató utazók behatóan megismerkedhessenek a települések hagyományaival, helyi értékeivel és gasztronómiájával. A programok között játékos versenyek, gasztronómiai bemutatók, ételkóstolók, balatoni borok és borbemutatók, kézművesvásár és bemutatók, gyerekprogramok, zene, tánc, koncertek és túrák is szerepelnek.
www.balatonriviera.hu

2012. április 27- május 1. Pálinka és mangalica majális, Zalaegerszeg
Hagyomány teremtő szándékkal rendezik meg idén májusban Zalaegerszeg belvárosában a Pálinka és Mangalica Majálist. A rendezvény fő profilja a mangalica és a pálinka, de a gasztronómián kívül a szervezők a hagyományos majálisi hangulat megteremtésére is gondoltak, családi és gyermekprogramokkal. Lesz vidámpark, játszóház és gyerekműsorok.
www.zalaegerszeg.hu

2012. április 27- május 1. Borzsongás fesztivál, Villány
Ezen a fesztiválon kézműves foglalkozások, lovas kocsikázás, állatsimogatás, Villányi-hegységben zajló csoportos túrákkal várják a szervezők az érdeklődőket, s természetesen a borvidék dűlői között  villányi borokkal és gasztronómiai különlegességekkel. Igazi majális hangulatú, de egyedi hangvételű előadásokban lehet része a nagyérdemű közönségnek, melyre sehol másutt még nem volt példa. Májusfa kivágása, díszítése, állítása grill party verseny, borásztalálkozó is része a rendezvénynek. A pincészetek közötti jól érezhető összefogás, ami már annyi vendéget vonzott eddig is a borvidékre, ismét tárt pinceajtókkal és kedves vendégművészekkel hívogat. A helyszínek közötti közlekedést, idén először, külön buszjárattal (zsongójárat) segítik hét település (Villány, Siklós, Kisharsány, Palkonya, Kisjakabfalva, Csarnóta és Túrony) között. A kedvenc borát mindenki maga választja, de a legügyesebb „BorÁszok” közül vajon ki fog nyerni a FehérborÁszok kontra VörösborÁszok focimeccsen?
www.borzsongas.hu

2012. április 28-29. Fűszeresek és Kézművesek Vására, Füzesgyarmat
A kétnapos kirakodóvásár a dél-alföldi régió kistermelőinek, kisgazdaságainak és kézműves mestereinek portrékáit kívánja bemutatni. A vásár ötletét az adta, hogy a felmérések szerint a legtöbb hungarikum, és a legtöbb kézműves magyar terméket előállító kistermelő, kisgazdaság, kézműves mester a dél-alföldi régióban él. Ez a vásár ezt a színes gasztronómiai és kézműves világot kívánja bemutatni. A vásár Füzesgyarmat belvárosában kerül megrendezésre, a kiállítók, árusok, kézművesek mellett színpadi produkciók és interaktív előadások színesítik a két napos rendezvényt. A legjobb sütemény sütő asszonyok szíves kínálgatással akarják majd szavazataikat megszerezni, hogy kiérdemeljék a Füzesgyarmati Sütikirálynő címet. Lesznek itt táncosok, zenészek látványos produkciók és utcabál. A közönség szavazatai alapján pedig kiderül, hogy mely kiállító volt a közönség kedvence, ki az aki hazaviheti a Vásári Nagydíjat.
www.kezmuvesfeszt.webnode.hu

2012. április 29- április 30. Gyomaendrődi nemzetközi sajt- és túrófesztivál, Gyomaendrőd
A szervezők a rendezvénnyel nemcsak a hazai tejtermékeket szeretnék megismertetni, hanem az egészséges táplálkozás fontosságára is szeretnék felhívni a figyelmet. A fesztiválon részt vesznek a magyar történelmi borvidékek termelői, pincészetei és a térség méztermelői. A kül- és belföldi kiállítók árusítással és kóstoltatással népszerűsítik termékeiket, és segítik azok ismertebbé tételét. A közönség szórakoztatásáról neves fellépők, zenekarok, tánccsoportok gondoskodnak, így méltán népszerű a rendezvény.
www.gyomaendrod.hu

2012. április 29- május 1. Velencei-tavi Hal- Vad- Pálinka- és Borfesztivál , Agárd
Egyedülálló a fesztiválok palettáján, hogy egyszerre ennyi témát ölel fel. A tó nem csak a forró, nyári időszakban csábító turisztikai kínálat, hanem egész évben remek kikapcsolódási lehetőségek tárházát tudja felvonultatni. Idén is két színpadon és több helyszínen zajlanak a szórakoztató programok. Lesz Ízek kertje, Borosok, Pálinkások Utcája, Gyermekek-, Horgászok- és Vadászok Kertje, Kézművesek Utcája, Magyar Rét hagyományőrző bemutatókkal, Jurta előadások és szombat esti tűzijáték a Velencei-tó partján.
www.velenceitofeszt.hu

2012. április 28- május 1. Egri bormajális, Eger
A bormajális egy tavaszi bor-seregszemle, amelyen az Egri Borvidék borászainak kiváló nedűit kóstolhatják meg a rendezvényre érkező vendégek, igazi „majálisi hangulatban” a Hagyományok Kavalkádja rendezvénysorozat keretében.
www.mheger.hu

Ezek is érdekelhetnek

Friss