Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Anyós beiglije

90 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók 4 rúdhoz:
  • 20 dkg vaj
  • 60 dkg finomliszt
  • 5 dkg porcukor
  • csipetnyi só
  • 2-2,5 dkg élesztő
  • 2 tojássárga
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 dl tej
  • A máktöltelékhez:
  • 20 dkg mák
  • 20 dkg cukor
  • 8 dkg mazsola
  • 1-2 citrom reszelt héja
  • 1-2 narancs reszelt héja
  • 1,5 dl tej
  • A diótöltelékhez:
  • 25 dkg dió
  • 20 dkg cukor
  • 8 dkg mazsola
  • 1-2 citrom reszelt héja
  • 1-2 narancs reszelt héja
  • 1 dl tej

Elkészítés

Elkészítés: A töltelékhez a tejet a cukorral felforralom, lehúzom a tűzről, hozzáadom a többi hozzávalót, jól elkeverem. Ha túl folyós, akkor hivatalosan grízt lehet hozzáadni (nekem a dióval történt, és diót adtam még hozzá).

A tésztához a liszben elmorzsolom a centis kockákra vágott hideg vajdarabkákat, amíg egységesen morzsalékossá válik. Beleteszem a sót, cukrot. A langyos tejben felfuttatom az élesztőt, a kupac közepébe vájt lukba öntöm, hozzáadom a tojást is, kanállal elkezdem összedolgozni, majd rugalmas tésztává gyúrom. Annyi tejfölt adok hozzá, hogy könnyen belemenjen az ujjam. Kicsit kell pihentetni, nem kell keleszteni.

4 részre osztva, lisztezett deszkán téglalappá nyújtom, megtöltöm a töltelékkel, a rövidebb oldalát visszahajtom, feltekerem. A tekercs végének alulra kell kerülni a tepsiben. Először tojássárgájával, majd fehérjével megkenem, megszurkálom több helyen villával.

Kikent tepsiben 35-40 percig közepes lángon sütöm. Hőlégkeverésesben valószínűleg gyorsabb. A tepsiben hagyom kihűlni.

Ezek is érdekelhetnek

Friss