Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Anya csodálatos házi krémese

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 2 doboz vajas tészta (1 doboz kb. 45-50 dkg)
  • A vaníliakrémhez:
  • 8 tojássárga
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg liszt
  • 5 dkg tej
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • A tojáshabhoz:
  • 8 tojásfehérje
  • 15 dkg cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • A szóráshoz:
  • porcukor
  • 1 vaníliás cukor

Elkészítés

    Elkészítés:
    1.) Mindkét doboz vajas tésztát (egymás után) 2-3 mm vastagra kinyújtjuk akkorára, hogy épp befedje a tészta a tepsi hátoldalát kívülről. (Mert bizony, a tésztát a mézeskrémes tésztájához hasonlóan a tepsi fenekén kell megsütnünk.) Megszurkáljuk, majd előmelegített sütőben, gázsütőben 2-es fokozaton kb. 15 perc alatt rózsaszínűre sütjük. Ha mindkét tészta kisült, rácsra tesszük őket hűlni.
    2.) Ezalatt elkészítjük a vaníliakrémet: 8 tojássárgáját elkeverünk 10 dkg cukorral, 2 vaníliás cukorral és 5 dkg liszttel. Lassan, csomómentesen, habverővel hozzákeverjük az 5 dl tejet. Egy lábasba öntjük az egészet és takaréklángnál picit erősebb lángon sűrű krémmé főzzük. Akkor jó, ha olyan a krém, mint egy nagyon sűrű puding. Ezután a krémet félretesszük hűlni.
    3.) Fogunk egy mélyebb műanyag edényt, és a tojások fehérjéből nagyon kemény habot verünk. Ha a hab már kemény, kanalanként elkezdjük hozzáadni a 15 dkg cukrot és a vaníliás cukrot. Közben folyamatosan verjük a habot, nehogy összeessen.
    4.) Ha már kemény a felvert tojáshab, kanalanként óvatosan hozzáadagoljuk a vaníliakrémhez, majd a kész habos krémet finoman az alsó tésztalapra kenjük. (Természetesen előtte az alsó lapot egy lapos üveg vagy porcelán tálra tesszük!)
    5.) A felső lapot egy deszkára fektetjük, és négyzetekre vágjuk. A négyzetek kb. 15-15 cm-esek legyenek vagy ahogy tetszik. :-) Ezek után a kivágott négyzeteket a krém tetején szépen elrendezzük, és végül megszórjuk vaníliás cukorral összekevert porcukorral.
    Tálaláskor a süteményeket a tetejükre helyezett négyzetek mentén, vízbe vágott, jó éles késsel tudjuk felkockázni. Hűvös helyen, de ne hűtőbe tartsuk a tálalásig, mert ott megvizesedhet a tészta!

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hozzászólások

m.lele
Ez a nyers tojáshab nem veszélyes a mai időkben? Egyébként az én Anyukám is csodásata csinált, így sütögették apuval a lapokat, de maga csinált isteni leveles tésztából- NEm tanultam meg. Vajon tudja valaki milyen tésztából csinálhatta? Főzött krémet csinált bele, hab nélkül, ami nagyon fincsi volt. A habtól félnék. Zildi
Morzsálós Mirza
Kedves Judit, a klasszikus méretűben csináld szerintem, talán így magasabb lesz a süti! :o) Sok sikert és írj, ha kérdésed van! Üdv, Mirza
Kedves Mirza! Szeretném megsütni a krémest, de nem tudom, hogy gáz-, vagy klasszikus méretű süteményes tepsi hátán kell készíteni? Üdv.: Judit

Hasonló Receptek

Magazin