Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Antipasti cukkinivel, kápiával – mindenkorra

Az antipasti szó szerint annyit jelent: előételek. Az olasz kifejezés olyannyira elterjedt világszerte, hogy élelmiszeráruházak csemege pultjaiban csinos tálakra rendezve vagy épp üvegekbe zárva sokféle finomságba botlik az ember. A rendes olasz vendéglők kínálatáról nem is szólva, ahol komoly a kínálat mindenféle grillezett zöldségekből, halakból, salátákból.

Merthogy előétel, vagyis antipasto bármi lehet, ami meghozza az étvágyat az elkövetkező menüsorhoz. Nem oly régi találmány, de azért néhány százéves múlttal büszkélkedhet. Reneszánsz kori olasz vagy francia főúri étkezések bevezetőjeként jelentek meg a kis adagban szervírozott étvágygerjesztő falatok, amely alapvetően két csoportra oszthatók: meleg és hideg előételekre. Az sem véletlen, hogy a mediterrán konyhákban van igazán hagyománya mindkét fajtának, azonban a különböző konyhák egymásra hatásának - és persze nem utolsó sorban a világméretű turizmusnak - köszönhetően az elmúlt közel száz év alatt szinte mindenütt megismerkedtek ezzel a nagyszerű műfajjal.

Bár a magyar konyháról a legnagyobb jóindulattal sem állítható, hogy változatos előételek sokaságát sorakoztatná fel. Ha mégis előétel kerül a menüsorba (az etikett szerint a levest követően), az rendszerint az ünnepi étkezések részét képezi, de megfontolandó, főként nyáron, hogy egy jó kis antipastóval akár egy könnyű vacsora is kiváltható.

Bevallom, alapvetően nagyon szeretem a salátákat, savanyúságokat, így a marinált gombák, zöldségek is nagy kedvenceim. A készen kapható vagy éttermekben kínált antipastival kapcsolatban az egyetlen probléma (túl a borsos áron), hogy igencsak sok olajat tartalmaznak. Csinos kiszerelés ide, szemkápráztató tálalás oda, antipasti nyár derekán bizony fillérekből is kihozható.

Most grillezett piros kápia paprikával és cukkinivel készítettem finomságot – a szokásosnál lényegesen kevesebb olaj felhasználásával. Ez persze azt is jelenti, hogy a fűszerezés, a csökkentett olaj nem a télire eltett zöldségek és gyümölcsök sorába emeli ezt az ínyencséget, de hűtőszekrényben, jól záródó üvegben akár 2 hétig is zavartalanul eláll, pontosabban elállna, ha nem fogyna el.

Jóllehet az antipasti a főétkezés bevezetője, nyári kánikulában valóban akár önmagában vagy néhány szelet sajttal is remek megoldás vacsorára. Mellesleg nyaralás idején is jól jöhet, ha az egész heti kosztról kell gondoskodni. Előre legyártható, és tényleg jól tűri a tárolást – ez egyben a hátránya is, türelemmel ki kell várni, amíg az ízek összeérnek. Lehetséges, hogy első hallásra túlságosan markánsnak tűnik az öntet, de nem szabad elfeledkezni róla, hogy a kápia enyhén édeskés zamatokkal, míg a cukkini gyakorlatilag semleges ízekkel rendelkezik, ezért is fűszerezhető remekül.

Antipasti grillezett paprikával, cukkinivel és kapribogyóval

Hozzávalók:
4 db nagyobb piros kápia paprika (kb. 70 dkg)
1 db közepes méretű cukkini (kb. 40 dkg)
1 púpozott evőkanál kapribogyó
2 evőkanál + 1 teáskanál extraszűz olívaolaj
4 evőkanál fehérborecet
1 teáskanál tengeri só + 1 jókora csipet a cukkini sütéséhez
1 teáskanál szárított oregánó
½ teáskanál cukor
frissen őrölt bors – ízlés szerint

Elkészítés: A zöldségeket alaposan megmosom. A sütőt grillfokozatra állítom.
A paprikákat 200 fokon kb. 15-20 perc alatt megsütöm. Akkor készültek el, ha fényes héjuk felpúposodik, enyhén fekete foltos lesz.
Amíg a paprikák sülnek, teáskanálnyi olajat hevítek egy nagyobb serpenyőben, a cukkinit éles késsel vagy szeletelővel 2 mm vékonyságúra karikázom. A már forró olajban kevés sóval épp csak 2-3 perc alatt átpirítom. Maradjon roppanós!
Ha a paprikák megsültek, nejlonzacskóba rakosgatom, és megvárom, míg szobahőmérsékletűre hűlnek. Ekkor meghámozom, kicsumázom, 4 cm hosszú, 2 cm széles darabokra vagdosom.
Az öntethez az ecetet, olajat, sót, cukrot, borsot és oregánót alaposan összekeverem. A grillezett zöldségeket a kapribogyóval salátástálba halmozom, meglocsolom az ecetes öntettel.
Akár a tálban is lehűthető, de akinek kevesebb hely áll rendelkezésére a frizsiderben (nálam ez állandó probléma), vagy hosszabb eltarthatóságra gondol, nyugodtan pakolja üvegekbe az eredményt felöntve annyi öntettel, amennyi kényelmesen ellepi a hozzávalókat. Legalább 4 órát, de inkább egy éjszakát mindenképp érdemes hűteni, hogy az ízek összeérjenek.

A receptben megadott mennyiségből 2 nagyobbacska üvegre vagy 3 kisebbre való mennyiség lesz, összesen 7-8 dl űrtartalmú szükséges hozzá.

Egy szelet teljes őrlésű kenyérrel akár könnyű előétel vagy vacsora is lehet, különösen ha néhány szelet sajttal vagy sonkával, esetleg szalámival is kiegészül a kínálat.

Ez az antipasti (a többféle zöldség indokolja talán a többes számot) remek köret is lehet tepsiben sült fűszeres krumpli mellé vagy sültekhez, grillezett halakhoz, húsokhoz, de még zöldségekhez, bundázott finomságok kísérőjeként is.

Az biztos, minden nyárnak megvan a maga slágerfogása a konyhában – ebben az évben eddig ez az egyszerűen kivitelezhető frissítő előétel viszi a pálmát.

Ezek is érdekelhetnek

Friss