A tojásfehérjéket, a habverőlassú fokozatán elkezdjük felverni, és amikor már kezd habosodni, hozzáadjuk a sót és a citromlevet, majd tovább keverjük, már magasabb fokozaton. Amikor már közepes keménységű, akkor kanalanként hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot is, és addig keverjük, amíg jó kemény habot nem kapunk.
A lisztet és porcukrot összeszitáljuk egy tálba, majd kanalanként adagolva a habhoz adjuk. Amikor kész, a felét áttesszük egy másik tálba, beleszitáljuk a kakaóport, és alaposan elkeverjük.
Egy kuglóf formát alaposan kikenünk vajjal, és megszórjuk liszttel, majd a fehér és a kakaós habot felváltva belekanalazzuk a formába. Kicsit a pulthoz ütögetjük, majd előmelegített, 170 fokos sütőben, kb. 40 perc alatt megsütjük. Tűpróbával nézzük meg, ha tiszta marad a tű, akkor jó, ne süssük túl,mert kiszárad.
Ha kivettük a sütőből, hagyjuk kicsit hűlni, majd a formát enyhén ütögetve egy tálra átborítjuk a kész süteményt. Amikor kihűlt, hintsük meg porcukorral,és tejszínhabbal, vanília-, vagy csokiöntettel, de lekvárral is fogyaszthatjuk.
Az ünnepi sütögetések alkalmával,van hogy megmaradnak a tojásfehérjék,ezeket érdemes lefagyasztani és ez a kuglóf remek ötlet az összegyűlt tojásfehérjék felhasználására. - Galcsill
Ezek is érdekelhetnek
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!