Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ananászos-sonkás lencsetál

30 perc
bonyolult
megfizethető

Elkészítés

Elkészítés: Felteszek egy nagy lábosban vizet, és ha már lobogva forr, beleöntöm a vörös lencsét. 10 perc kell neki ahhoz, hogy félig-háromnegyedig megpuhuljon, de vigyázat, mert ez hihetetlenül rövid idő a barna testvérénél megszokott 40 perchez képest, és könnyű erről megfeledkezni, viszont akkor péppé fő.

Miközben melegszik a víz, illetve aztán fő a lencse, jut időm haladni a többi teendővel. A konzervdobozból kihalászott ananászdarabkákat lecsöpögtetem, és ha épp olyat kaptam, amelyikben karikák vannak, akkor azokat falatkákra darabolom. A lilahagymát meg a fokhagymagerezdeket apróra vágom, a sonkát pedig felkockázom. Végül egy kancsóban kézi habverővel simára keverem a kókusztejport a tejjel meg a mustárral, és visszatérek a lencséhez.

A főzés során narancsosra fakult szemeket leszűröm, aztán előszedek egy lábost. Megmelegítem benne gyengéden az olajat, és kevergetve puhára párolom rajta a finomra vágott lilahagymát. Utána hozzáteszem a felaprított fokhagymagerezdeket, és amikor 1-2 kevergetés után már fokhagymaillat száll föl a lábosból, beleszórom az őrölt gyömbért, a cayenne borsot meg babérleveleket. A fűszereket tempósan elkeverem, és a hagymához hozzáöntöm a kancsóból a mustáros-kókuszos
tejet. Megvárom, amíg a keverék felforr, aztán rögtön hozzászórom a sonkafalatokat, a lecsepegetett ananászkockákat meg a leszűrt lencsét.
Mérsékeltre lángon 15 perc alatt fedő nélkül összerotyogtatom a finomságokat, és csak a legvégén sózom meg a télies hangulatú egytálételt, mert a mártásszerűvé sűrűsödő kókuszos tejbe a főzés során beleoldódik a füstölt sonka sós íze is.

Ezek is érdekelhetnek

Friss