Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Amikor a méret a nagyság jele - szexi magnum palackban a Kreinbacher pezsgők!

default user icon
MME
Milyen hatással van a magnum palack a tradicionális pezsgők fejlődésére, minőségére? A Kreinbacher Birtok már akkor megfogalmazta a kérdést, amikor pezsgőkészítésbe kezdtek Somlón. A választ épp egy évvel első pezsgőik premiere után, a 24. Budavári Borfesztiválon ismerhette meg a nagyközönség. Az új Brut Classic 2011 Magnum és Extra Dry Magnum limitált mennyiségben, formabontó design csomagolásban mutatkozott be.

A Kreinbacher Birtok minden pezsgője, így a most debütáló magnumok is a furmint szőlőfajtára építenek és a champagne-i módszert követve, palackban erjesztve és érlelve készülnek.

Champagne-ból érkezett Somlóra az az alaptézis is, amely szerint a magnum, azaz 1,5 literes palack az ideális méret, ha különleges Méthode Traditonnelle pezsgőt szeretnének készíteni. A palackos erjesztés és érlelés minőséget befolyásoló kulcstényezői ugyanis a magnum palackban még inkább kibontakozhatnak – ezt igazolják a somlói csapat első tapasztalatai is. Az alapbor, a házasítás ugyanaz, az eredmény mégis egy frissebb, gazdagabb pezsgő finomabb habzással, amelynek egyetlen magyarázata a méretkülönbség.

A magnum-hatás a pezsgő fejlődése során több ponton is érvényesül

- A finom aromák kialakulásában a bor második erjedésének meghatározó szerepe van. A magnum esetében a palack nyaka (így a dugó és pezsgő közötti tér) azonos méretű, míg az űrtartalom a duplája, tehát ugyanannyi pezsgőre fele annyi levegő jut. A kevesebb oxigén hatással van a második erjedésre – jelentősen, nagyságrendileg tíz nappal lelassítja ezt a kulcsfontosságú szakaszt. Ennek következménye, hogy újabb molekulák, aminosavak keletkeznek, ezzel újabb aromák születnek meg a pezsgőben.

- Az oxigén és pezsgő kedvező aránya a seprőn tartás, érlelés során is érvényesül. Ennek köszönhető, hogy a magnumba töltött pezsgők fejlődése lassabb, így a hosszabb érlelési idő után is őrzik frissességüket és tovább eltarthatóak. A méretes palackban a már leülepedett seprő nagyobb felületen érintkezhet a pezsgővel, így segíti az érlelési jegyek kialakulását is.

Formabontó csomagolás, sorszámozott palackok

A két limitált tételben készült pezsgő palackjai sorszámozottak, az Extra Dry Magnum és Brut Classic 2011 Magnum egyedi fejlesztesű kartont kapott. A vízszintes-függőleges rendjének megbontása három dimenzióban – a címke síkjából kilépve – még látványosabb; a doboz oldalra dől, miközben a palackot stabilan, egyenesen tartja.

Az izgalmas térhatást tovább hangsúlyozza, hogy a kartonon visszatér a brandre jellemző diagonális motívum, középpontjában a stilizált huszárvágással. Az exkluzív doboz tervezése és fejlesztése több hónapon át tartott, a DS Smith csomagolástervezői, a Kreinbacher Birtok és Unger Zsolt, Surányi Miklós designerek közreműködésével.

Magnum, a nagyvonalú

A borértők és gyűjtők kedvence egyszerre friss és gazdag karakterével a gasztronómiában is népszerű lehet, a magnum palack mégis ajándékként a legkeresettebb. Impresszív megjelenésével illik a különleges alkalmakhoz, pohárköszöntőnél egy nagyobb társaság koccintásához is elég.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss