Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Amikor a férfiak főznek

A grillezésben az a jó, hogy a férfiak is kivehetik részüket az ebédkészítésből, mert hát a szabadtűzi sütés-főzés inkább férfimunka. A nőkre legfeljebb csak az előkészítés, na és persze a mosogatás marad. Használd ki, ha jó az idő!

Az ideális nyárvégi délelőttön a kertben olvasgatsz, esetleg kedvenc virágaidat gondozod, vagy a gyermekeiddel játszol. Mindeközben a párod a grillrács mellett tüsténkedik, feléd pedig mennyei illatokat hoz a hűsítő szellő. Ha néhány igazán pihentető órára vágysz, engedd át a fakanalat a ház urának. Segítségül íme néhány recept!

Itt a grillszezon! >>>
Grill és bogrács - Receptválogatás szabadtűzi ételekből >>>

Csirkemell cukkinimártással

Hozzávalók 4 személyre:
2 szál újhagyma
30 dkg cukkini
4 ek. fűszervaj
1 dl húsleves (kockából)
5 dkg tisztított tökmag
1 dl tejföl
1 csipet őrölt köménymag
4 csirkemellfilé

Elkészítés: Az újhagymát megtisztítjuk, vékony karikákra vágjuk. A cukkinit megmossuk, végeit levágjuk, húsát durvára lereszeljük. A vaj felét felforrósítjuk, megpirítjuk rajta a hagymát és a cukkinit. Ráöntjük a húslevest, és 5 percig forraljuk. Beleszórjuk a tökmagot és összeturmixoljuk, vagy botmixerrel péppé zúzzuk. A pürét kis lábasba tesszük, belekeverjük a tejfölt, és lassú tűzön még kb. 10 percig főzzük. Sóval, borssal, köménymaggal ízesítjük. A húst leöblítjük, kb. 10 percig grillzzük, közben a maradék fűszervajjal kenegetjük. Levesszük a grillről, sóval, borssal ízesítjük, majd szeletekre vágjuk, és a cukkinimártással körítve tálaljuk.

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 45 perc múlva
1 adag:  428 kcal

Fűszeres csirkeszárny


Hozzávalók 4 személyre:  20 db csirkeszárny
3 ek. olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
4 ek. ketchup
2 ek. borecet
2 citrom leve
1 tk. pirospaprika
2 ek. méz
1 ek. (barna) cukor
12, dkg steak & grill fűszervaj (pl. Meggle)
4 cső kukorica

Elkészítés: A szárnyakat megmossuk, leszárítjuk, tálba tesszük, és meglocsoljuk az olívaolajjal, kissé megsózzuk, megkeverjük. A grillrácson a húst kb. 15 percig sütjük. Közben a fokhagymát meghámozzuk, összetörjük. A ketchupot összekeverjük a ecettel, a citromlével, a fokhagymával, a cukorral, a mézzel, és sóval, borssal, pirospaprikával ízesítjük. Sütés közben ezzel a mártással kenegetjük a szárnyakat. A kész szárnyakat tálra tesszük, és egy-egy karika fűszervajat fektetünk rájuk. Köretként a kukoricacsöveket is a grillre fektetjük, körös-körül megsütjük, közben a fűszervajjal kenegetjük.

Munka: kb. 15 perc
Fogyasztható: kb. 25 perc múlva
1 adag:  1950 kcal

Zöldséges halnyárs

Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg tengeri halfilé
5 ek. szójaszósz
1 kis padlizsán
1 sárga húsú paprika
15 miniparadicsom
5 dkg steack & grill fűszervaj (pl. Meggle)

Elkészítés: A halat leöblítjük, 2 x 2 cm-es kockákra vágjuk, lapos tányérra tesszük, és megöntözzük szójaszósszal. Letakarjuk, és 2 órára betesszük a hűtőbe. A padlizsánt megmossuk, és kb. 1,5 cm vastag szeletekre vágjuk. A szeleteket besózzuk, és 30 percig állni hagyjuk. A paprikát megmossuk, húsát falatnyi kockákra vágjuk, kissé besózzuk. A paradicsomokat megmossuk. A padlizsánszeleteket leöblítjük, és négybe vágjuk. A halat kivesszük a mártásból, letörölgetjük, és felváltva a zöldségekkel nyársra húzzuk. A grilltálcát kissé beolajozzuk, és a nyársakat forgatva kb. 10 percig sütjük. A fűszervajat felolvasztjuk, és sütés közben többször megkenjük vele a nyársakat. Tálaláskor adhatunk még hozzá fűszervajat.

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 3 óra múlva


Fóliában sült burgonya

Hozzávalók 4 személyre:
4 nagy burgonya (á 16 dkg)
1 nagy sárgarépa (15 dkg)
2 dl tejföl
7 dkg fűszervaj
alufólia

Elkészítés: A burgonyát alaposan megmossuk, villával megszurkáljuk, és alufóliába csomagoljuk. A grillrácson kb. 40 percig sütjük. Közben többször megforgatjuk. Ha megsült a burgonya, a répát meghámozzuk, lereszeljük. A burgonyát kibontjuk a fóliából, kettétörjük, répát szórunk rá, és megcsepegtetjük tejföllel. A fűszervajat 8 karikára vágjuk, és 2-2 szeletet teszünk belőle a burgonyára.

Munka: kb. 15 perc
Fogyasztható: kb. 50 perc múlva
1 adag:  315 kcal

Ezek is érdekelhetnek

Friss