Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Amerikai pekándiós pite

60 perc
egyszerű
költséges
6 adag
Hozzávalók
  • A töltelékhez:
  • 10 dkg pekándió
  • 17 dkg sűrített tej
  • 1 dl tej
  • 2 ek nádcukor
  • 1 ek kukoricakeményítő
  • 1-2 csepp vanília aroma
  • 1/2 csapott teáskanál fahéj
  • A tésztához:
  • 25 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 12 dkg tea vaj
  • 5 dkg nádcukor
  • 1 csipet fahéj
  • 1 csipet reszelt citromhéj
  • 1 csapott tk sütőpor
  • tej hogy a tészta összeálljon

Elkészítés

  1. A pekándiót apróra törjük egy mozsárban, majd egy lábasba tesszük. Hozzáadjuk a sűrített tejet, a cukrot, a vanília aromát és a keményítőt, majd lassan melegíteni kezdjük egészen addig, amíg a massza be nem sűrűsödik, mint a puding.
  2. Eközben egy tálban összekeverjük a tészta alapanyagait és alaposan összedolgozzuk, majd 10 percre a hűtőbe tesszük és belisztezett felületen úgy fél centi vastagra nyújtjuk, majd 20 cm átmérőjű piteformába tesszük. Ha mindent jól csináltunk, bőven maradt tészta a díszítéshez is.
  3. A diós masszát a formába önjük, majd a megmaradt tésztát csíkokra vágjuk és rácsot készítünk a süti tetejére, vagy egészben kinyújtjuk és lefedjük vele a teljes formát. Utóbbi esetében célszerű ízléses, szimetrikusan elhelyezkedő szellőző lukakat vágni a tésztán, hogy a forró gőzök távozni tudjanak.
  4. A műveletet 20-25 perc 180°C-on normál (nem légkeveréses) alul-felül sütéssel végezzük, majd teljes kihülés után ízlés szerint házi tejszínhab kíséretében vagy anélkül tálaljuk. 

Megjegyzés

A pekándió íze a hagyományos dióéhoz hasonlít, de valamivel fűszeresebb és már önmagában is a késő őszi, decemberi ünnepi hangualtot idézi. Remélem nektek is ízleni fog. Jó étvágyat! (Vigyázat, nagyon laktató!) - McKenzie

Ezek is érdekelhetnek

Friss