A pekándiót apróra törjük egy mozsárban, majd egy lábasba tesszük. Hozzáadjuk a sűrített tejet, a cukrot, a vanília aromát és a keményítőt, majd lassan melegíteni kezdjük egészen addig, amíg a massza be nem sűrűsödik, mint a puding.
Eközben egy tálban összekeverjük a tészta alapanyagait és alaposan összedolgozzuk, majd 10 percre a hűtőbe tesszük és belisztezett felületen úgy fél centi vastagra nyújtjuk, majd 20 cm átmérőjű piteformába tesszük. Ha mindent jól csináltunk, bőven maradt tészta a díszítéshez is.
A diós masszát a formába önjük, majd a megmaradt tésztát csíkokra vágjuk és rácsot készítünk a süti tetejére, vagy egészben kinyújtjuk és lefedjük vele a teljes formát. Utóbbi esetében célszerű ízléses, szimetrikusan elhelyezkedő szellőző lukakat vágni a tésztán, hogy a forró gőzök távozni tudjanak.
A műveletet 20-25 perc 180°C-on normál (nem légkeveréses) alul-felül sütéssel végezzük, majd teljes kihülés után ízlés szerint házi tejszínhab kíséretében vagy anélkül tálaljuk.
A pekándió íze a hagyományos dióéhoz hasonlít, de valamivel fűszeresebb és már önmagában is a késő őszi, decemberi ünnepi hangualtot idézi. Remélem nektek is ízleni fog. Jó étvágyat! (Vigyázat, nagyon laktató!) - McKenzie
Ezek is érdekelhetnek
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!