Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Nyolc ikonikus amerikai étel: a corn dogtól a buffalo csirkeszárnyig

Az amerikai gasztronómia bemutatása szinte lehetetlen küldetés. A számtalan bevándorló nemzet saját konyhája az új hazában is tovább élt, sőt tovább is fejlődött, így számtalan új fogás jött létre. Arra azonban érdemes vállalkozni, hogy kiválogassuk néhány tipikusan amerikai fogást, amit akár el is készíthetünk a Super Bowlra készülődve.
Buffalo wings

A hatvanas évek közepe óta hódít a Buffalo wings. A csirkeszárnyakat olajban kisütik, majd egy speciális máz kerül rájuk, amelynek fő jellegzetessége, hogy meglepően tüzes és fűszeres, amiért a nagyobb mennyiségű cayenne bors a felelős. A csípős csirkeszárnyakat mi is elkészíthetjük, még olaj sem kell hozzá, akár a sütőben is készre süthetjük a húst, majd előkészített pácba forgathatjuk.

Pastrami és Reuben szendvics

Tartalmas szendvicsben az amerikaiak nagyon ott vannak. Két kenyérszelet között egy komplett fogás rejtőzhet el, mint a Pastrami vagy épp a Reuben szendvics esetében. A litván eredettel bíró Pastramiba rengeteg vékonyra szeletelt pácolt marhaszegy kerül, mellé ecetes uborka és mustár, amit két szeletnyi vékony rozskenyér keretez. Ha nem szeretnénk marhaszegyet pácolni, akkor kikísérletezhetjük másféle húsból is. A Reuben szendvics annyiban tér el, hogy ebben svájci sajt, káposzta és egy kevés majonéz is helyt kap.

 
Mac and cheese

A tészta és a sajt jó párosítás, a tepsiben lesütött sajtos tészta meg végképp jónak tűnik. Nem véletlen, hogy az amerikaiak nagyon kedvelik ezt a fogást. Elkészítése rendkívül egyszerű, a kifőtt tésztát sajttal felturbózott besamellel elkeverjük, tepsibe borítjuk és ropogósra sütjük.

BROWNIE RECEPTEK >>>
Mogyoróvajas, lekváros szendvics

Számunkra kissé bizarrnak tűnő étel, Amerikában mégis a mindennapok része. A mogyoróvaj a holland bevándorlóknak köszönhetően vált kedvelt alapanyaggá, s a reggeli szendvicsen kívül süteményekbe, tortákba is előszeretettel belekomponálják.

Corn dog

Vásárok és karneválok elengedhetetlen kelléke ez a pálcára fűzött fogás, amely nem más, mint kolbász kukoricalisztes bundában, bő olajban kisütve. Kolbász helyett készülhet virslivel, kerülhet a tésztába – a kolbász mellé – még reszelt sajt, pirított hagyma is. Mustárt, majonézt, ketchupot kínálhatunk mellé.


Sajtburger

A XIX. század végén népszerűvé váló hamburgerből született sajtburgernek több eredettörténete is van. Az azonban teljességgel mindegy, hogy egy véletlen baleset, egy félresikerült ebéd eredménye lett a húspogácsán olvadozó sajttal készített hamburger, a lényeg, hogy Amerika egyik ikonikus ételévé vált. Sokféle sajttal elkészíthetjük, de a legjobbak általában - az angolok által kedvelt- cheddarral készülnek.

Cobb saláta

A Bob Cobb által életre hívott Cobb saláta is igazi amerikai klasszikus, amit otthon is könnyedén elkészíthetünk. Az avokádóból, baconből, főtt tojásból készített salátához kerül egy kevés sült csirkehús és némi sajt, majd az egészet nyakon kell önteni egy kevés salátaöntettel.

Banana split

Klasszikus amerikai desszert, a banán split, amit 1904-ben készítettek először. Nagy ördöngösség nincs benne, csak két vagy három gombóc fagylalt, tejszínhab, csokoládéöntet, s természetesen egy tisztes méretű, érett banán, amire mindezt ráhalmozhatjuk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss