Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Amerikai, hajszálvékony és élesztős - mindent a palacsintáról!

A palacsintát szinte mindenki szereti. Mi több, imádja. A gyerekek rajonganak érte, a felnőttek is boldogan falják, nem is csoda, hiszen a palacsinta egyszerű, mégis izgalmas fogás, ami rengeteg változatban kerülhet asztalra.
Vékony tésztás palacsinta

A palacsinta elkészítésének számtalan módja van, azonban a magyar háztartásokban vékony tésztájú palacsinta terjed el leginkább. Nagyanyáink forró zsíron, vasserpenyőben sütve készítették, ma már inkább teflonbevonatú vagy kerámiaserpenyőkben, minimál zsiradékon készülnek a palacsinták.

A palacsinta alapelemei: a tojás, a folyadék és a liszt, amelynek arányairól és szükségességéről hosszú viták bomlanak ki nap, mint nap.

A tojás része a klasszikus palacsintának, bár a vegán palacsinták esetében kiesik az alapanyagok közül.

A folyadék mibenléte is kérdéses, van, aki a vízre vagy szódavízre esküszik van, aki kizárólag tejjel készíti, de különféle tej-víz aránnyal készített palacsintatészták is léteznek.

A liszt mibenléte megint érdekes kérdés. A hagyományos palacsintában búzából készült finomliszt adja meg a tészta sűrűségét, de készíthetjük teljes kiőrlésű liszteket felhasználva, illetve különféle maglisztekből vagy liszt-magliszt kombinációkból is kikeverhetjük a tésztát. Érdemes kipróbálni az olaszok palacsintáját is, amelyhez gesztenyelisztet használnak, kifejezetten izgalmas változata ennek az ételnek.

A palacsinta elkészítésénél nagyon fontos kérdés a zsiradék. Itt több iskola is létezik, vannak, akik magába a tésztába teszik az olvasztott vajat, kókuszzsírt vagy épp olajat, de sokan csak a sütésre használt serpenyőt kenik ki vékonyan.

Nagyon jó és szagtalan megoldást jelent a vaj, amelyből 1-2 evőkanálnyit kell csupán felolvasztani, s azzal számtalan palacsinta megsüthető. A kenőtoll helyett érdemes szilikonecsettel a serpenyőbe simítani a megfelelő mennyiségű zsiradékot, ami nem kell, hogy több legyen, mint amennyi az ecset végén megragad.

A sütés és töltés

A palacsintát forró serpenyőben kell sütni, így viszonylag rövid idő alatt megsül, de nem szárad ki. Az elkészült palacsintákat számtalan módon elkészíthetjük. Tölthetjük lekvárral, kakaóval, csokoládé- vagy mogyorókrémmel, gyümölcsökkel. Süthetünk almaszeletekkel gazdagított palacsintát vagy épp narancsillatú, dióízű Gundel-palacsintát, de másféle tányérdesszertekké is nemesíthetjük a palacsintáinkat.

A rakás

A palacsintából készíthetünk rakott palacsintát is, amelyet sokféle töltelékkel gazdagíthatunk. A rakott palacsintánál a korábbi töltelékek mellett megjelenik a túró, a felvert tojásfehérje, a mák is, mind-mind elfér egy palacsintatortán belül is.

A palacsintatortát a legtöbb esetben az összeállítást követően még átsütik. Ugyanez jellemző néhány töltött, rakott palacsintára is, amelynek legismertebb képviselője a túrós palacsinta. Az ízesített túróval töltött tekercseket sok esetben vaníliasodóval leöntik és úgy sütik össze, de van, hogy az átpirított, ropogósra sütött palacsintacsövekre csak a tálaláskor kerül bármilyen mártás.

Ugyancsak a sütőben szokta végezni a laskára (széles csíkokra) metélt palacsinta, amit különféle gyümölcsökkel, darált csonthéjasokkal összeforgatunk, majd addig sütjük, amíg a sűrűjéből kiálló tésztaszélek ropogósra nem sülnek.

Amerikai palacsinta

Az amerikai palacsinta már jó néhány éve megvetette a lábát. A sütőporral gazdagított tésztából szivacsosabb állagú, kisebb, de magasabb palacsintákat tudunk sütni, amelyeket nem töltünk, inkább csak rétegzünk a különféle lekvárokkal, öntetekkel.

Az amerikai palacsintának nagyon jól áll a juharszirup, a karamellszirup, a különféle csokoládéalapú öntetek, de gyümölcsvelővel, felfőzött vagy hígabb lekvárral is nyugodtan nyakon lehet önteni a feltornyozott tésztát. Sőt, ha nagyon autentikusak szeretnénk lenni, akkor pirított bacont is kínálhatunk mellé.

Mivel az amerikai palacsinta vastagabb, így a tészta viszont könnyebben elbír extra hozzávalókat. Az amerikai palacsintába tehetünk különféle gyümölcsöket, gazdagíthatjuk a tésztáját ropogós textúrájú csonthéjasokkal, de aszalt gyümölcsöt vagy csokoládéchipset is keverhetünk bele.

Élesztős palacsinta

Bár nem elterjedt, de létezik az élesztős palacsinta, amely – nem meglepő módon - levegősebb szerkezetét az élesztőnek köszönheti. Ez a palacsinta leginkább az amerikai palacsintára hasonlít, a mérete és tálalása is hasonló és a palacsinta ízesítésére használt kiegészítők köre is szinte azonos. Az élesztős palacsinták esetében előfordul, hogy csak a tészta egyik oldalát kell megsütni, majd amikor a tészta megszilárdul, akkor már csúsztathatjuk is a tányérra.

Ezek is érdekelhetnek

Friss