Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Amerikai fánk (Donut)

60 perc
bonyolult
olcsó
6 adag
Hozzávalók
  • 0,5 kg finomliszt
  • 5 dkg élesztő
  • 4 dl tej
  • 2 db tojás
  • 10 dkg kristálycukor
  • 10 dkg puha vaj
  • csipetnyi só
  • 1 kk őrölt fahéj
  • 1 kk reszelt citrom héja
  • Kenéshez:
  • 1 ek olaj
  • Díszítéshez, tetszőlegesen, mindenki saját ízlése szerint: cukormáz, olvasztott csokoládé, csokireszelék, cukorgyöngyök, jégcukor, színes tortadara, stb.

Elkészítés

  1. A langyos tejet egy edénybe öntjük, beleszórunk egy kanál cukrot és egy kanálnyi lisztet, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Lefedve meleg helyre tesszük és várunk kb. 10-15 percig, hogy az élesztő felfusson. (A tej tetején halványbarna hab képződjön.)
  2. Ezután egy nagy tálba kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a tojásokat, a cukrot, a puha vajat, a csipetnyi sót, a fahéjat, a reszelt citromhéjat és a megkelt élesztős tejet is. Az egészből sima tésztát keverünk. (Nem kell megijedni, lágy, puha tészta lesz.) A tésztát letakarva, kb fél óráig meleg helyen kelesztjük.
  3. Ez idő alatt a fánksütő tepsi mélyedéseit egy ecsettel kiolajozzuk. A tésztát habzsákba töltjük, és karikákat nyomunk belőle a formába úgy, hogy a tészta, kb. a forma kétharmadáig érjen.
  4. A sütőt előmelegítjük 220 fokra előmelegített és a fánkokat kb. 10 perc alatt halványbarnára sütjük.
  5. A megsült fánkokat, olvasztott csokoládéval és / vagy cukormázzal vonjuk be, majd tetszőlegesen díszítjük. Kiélhetjük a kreativitásunkat, tényleg jó buli, csodás fánkokat lehet alkotni! Én nagyon élveztem! :) Aki az egyszerűbb megoldások híve, annak egy jó tanács: még melegen, fahéjas porcukorral megszórva is finom lesz!

 

Megjegyzés

Ellenállhatatlanul finom és csodásak is ezek a fánkok, viszont koránt sem tartozik a kalóriaszegény édességek sorába. De néha muszáj bűnözni! :) Sylvia, a Gasztro Angyal konyhájából - szilviamalmos

Ezek is érdekelhetnek

Friss