Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Amerikai almás pite III.

90 perc
bonyolult
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 35 dkg finomliszt
  • 15 dkg vaj
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 csipet só
  • A töltelékhez:
  • 80 dkg alma
  • 15 dkg cukor
  • 1 evőkanál fahéj
  • csipet szerecsendió
  • 3 evőkanál zsemlemorzsa
  • 4 dkg vaj
  • A tetejére:
  • porcukor

Elkészítés

Elkészítés: A tésztához a lisztet a hideg vajjal összemorzsoljuk. A porcukorral, csipetnyi sóval és kevés vízzel rugalmas tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagolva 15-20 percre jégbe hűtjük.

A töltelékhez az almát meghámozzuk, kicsumázzuk, cikkekre vágjuk, majd vékonyan felszeleteljük. Cukorral, fahéjjal, szerecsendióval ízesítjük, zsemlemorzsát keverünk hozzá.

A tészta felét lisztezett deszkán 0,5 cm vastag lappá nyújtjuk, és egy 24 cm átmérőjű kerek formát kibélelünk vele. A forma szélén kilógó részt levágjuk. A tölteléket belerakjuk, és egy kevés vízzel meglocsoljuk. A kis kockákra vágott 4 dkg vajat rászórjuk. A maradék tésztát kerek lappá nyújtjuk, ráborítjuk, és a széleket összenyomkodjuk. A leeső tésztából csíkot sodrunk, megcsavarva a tészta szélére fektetjük koszorú alakban, kissé rányomkodjuk. A felső tésztaréteget villával megszurkáljuk, hogy a sülés közben keletkező gőz elillanhasson. A tetejét vízzel megkenjük és porcukorral szórjuk.

Forró sütőben 55-60 perc alatt szép pirosra sütjük. Porcukorral meghintjük, melegen vagy hidegen tálaljuk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss