Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ambrózi almáspite

120 perc
mester
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A töltelékhez:
  • 1,5-2 kg alma
  • 3 evőkanál méz
  • fél citrom leve
  • 20-25 dkg darált keksz
  • A tésztához:
  • 1 csésze langyos tej
  • 2 szem kockacukor
  • fél csomag sütőpor
  • 2 dkg élesztő
  • 10 dkg porcukor
  • 2 evőkanál gríz
  • 50 dkg liszt (rétes és sima fele-fele arányban)
  • 1 kávéskanál kurkuma
  • 15 dkg vaj
  • 2 egész tojás

Elkészítés

Elkészítés: 1 csésze langyos tejben 2 kockacukrot és fél csomag sütőport elkeverünk, majd belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk.

Egy tálban 10 dkg porcukrot, 2 evőkanál grízt és 50 dkg lisztet (rétes- és simaliszt fele-fele arányban), 1 kávéskanál kurkumát, 15 dkg vajat elmorzsolunk. Hozzáadunk 2 egész tojást és az élesztőt. A tésztát összegyúrjuk, 2 részre osztjuk.

Az almát megpucolva reszeljük le, és citromlével, mézzel, kekszmorzsával keverjük össze.

Az egyik tésztagombócot kinyújtjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, a tölteléket szép egyenletesen rásimítjuk, majd a tészta másik felét is kinyújtjuk a tetejére. Kb. 1 órát hagyjuk kelni. 200 fokos sütőben 25-30 percet sütjük. Légkeverésesben esetleg 20 perc is elég lehet, hiszen a tészta vékony.

Megjegyzés

A tepsit sütés előtt vékonyan olajozzuk ki, és így helyezzük rá a sütőpapírt. A tészta tetejét pedig olvasztott vajjal megkenhetjük. Porcukorral vagy fahéjas porcukorral díszíthető azoknak, akik nagyon édesszájúak.
- ambroziandi

Ezek is érdekelhetnek

Friss