Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Aludd magad karcsúra! Ezeket edd és ezeket ne, ha nyugodt éjszakát akarsz

default user icon
MME
Nem vagyunk egyformák, így aztán nincs olyan fogyókúrás receptet, ami mindenkinek egyformán beválna. Ám a szakemberek abban egyetértenek, hogy a rendszeres testmozgás, a helyes táplálkozás és a stresszmentes életmód mellett létezik még egy „csodaszer”, amelyik aktívan segít a kívánt alak elérésében – ez pedig az alvás.

A megfelelő minőségű és időtartamú pihenés elsősorban azért fontos, mert segíti az agyi funkciókat, az érzelmi feltöltődést, valamint a szervezet egészséges működését. Kutatások igazolták, hogy az előbbieken kívül alvás közben az elme új utakra „kalandozik”, ami segíthet a tanulásban és az információk tárolásában. Sőt, a legjobb ötletek is ekkor jutnak az ember eszébe, ezért célszerű egy noteszt és egy ceruzát tartanod az éjjeliszekrényen, hogy rögtön ébredés után lejegyezhesd, ami az eszedbe jutott.

Éjszakai harc a kilók ellen

A szükséges alvásmennyiség életkor szerint változik, ám a felnőttek esetében a hét-kilenc óra alvás az ideális. Ez az időtartam segít elkerülni a fáradtságot és a nappali „kómát”, amely általában motivációhiányhoz, az irodában a monitor bámulásához vezet.

Ám nem elég „csak” lefeküdni, fontos, hogy a megfelelő körülményeket is megteremtsd hozzá! Alakíts ki egy esti rutint, amihez ezentúl mindig ragaszkodni fogsz.

Először is a hálószoba hőmérsékletét mindig tartsd kb. 20 fokon. Nyáron ezt nehezebb kivitelezni, ám ha egész napra besötétíted a helyiséget, akkor nem melegszik fel annyira, és jó eséllyel éjszaka is kellemesebb lesz.

A nap utolsó étkezésénél kerüld a koffein- és az alkoholfogyasztást, valamint ne használj elektromos kütyüket az ágyban.

Az alvásnak kiemelt szerepe van a hormonháztartás egyensúlyának megőrzésében, így nemcsak a betegségektől óv meg, hanem az elhízástól is. Aki megvonja magától a kellő mennyiségű és minőségű pihenést, annál az éhséget és a telítettséget szabályozó hormonok (ghrelin és leptin) is „megbolondulnak”: előbbi szintje elkezd növekedni, míg utóbbié csökken, így a fáradság mellé állandó éhség és falási rohamok is társulnak majd .

3 étel ami segíti az alvást


1) Cseresznyelé

Kutatások kimutatták, hogy citokint tartalmaz, ami alapvető szerepet játszik a szervezet sejtkommunikációjában. Az eredmények szerint napi 2 pohár cseresznyelé jelentősen javította az álmatlanságban szenvedő betegek állapotát, és körülbelül 90 perccel meghosszabbította az alvással töltött időt.

2) Tej
Már nagymamáink is ismerték alvást segítő, jótékony hatását. Sajnálatos módon azonban nem ajánlott mindenkinek, az arra érzékenyeknél ugyanis refluxot és emésztési problémákat is okozhat! Ugyanez igaz a többi tejtermékre is, ezért mindenképpen figyeld meg, hogyan reagál a szervezeted ezekre az ételekre!

3) Tonhal
Nemcsak egészséges, hanem tele van triptofánnal is, ami a szervezet egyik legfontosabb aminosava. Nélkülözhetetlen többek között a sejttömeg és az izomzat felépítéséhez, és segíti a mélyebb, kiegyensúlyozottabb alvást.

FOGYJ ALVÁS KÖZBEN! - HALLGASS A BELSŐ ÓRÁDRA >>>
3 étel ami tönkre teszi az éjszakát

1) Magas zsírtartalmú ételek
Egyrészt rendkívüli mértékben megterhelik a gyomrot és az emésztőrendszert, másrészt kényelmetlen, feszülő érzést is okozhatnak, amitől csak forgolódsz majd egész éjszaka. Ez nem jelenti azt, hogy le kellene mondod egy jó steakről, csak lehetőleg ne közvetlenül lefekvés előtt fogyaszd!


2) Cukros desszertek
Nyáron sokkal több édes fogásra, legfőképp fagylaltra vágyunk, szinte egész nap. Ám az esti órákban jobb lenne kerülni ezeket, mivel éberséget okoznak, és az alakodnak sem tesznek kifejezetten jót.

3) Alkohol
A legforróbb estéken tagadhatatlanul jólesik egy rozéfröccs, ám ha három-négy is lecsúszik belőle, akkor sajnos garantált az álmatlanság! Először ugyan kellemesen és gyorsan elalszol az italtól, ám hajnali 3-4 óra körül kipattan majd a szemed, és malmozhatsz egészen reggelig.

5 OK AMI MIATT INDOKOLATLAN ÉHSÉG GYÖTÖRHET >>> 
FOGYJ LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE! 10 JÓ TANÁCS A KARCSÚ ALAKÉRT >>> 
10 POFONEGYSZERŰ TRÜKK, HOGY GYORSABBAN KARCSÚSODJ! >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss