Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezért fontos, hogy eleget és jól aludjunk járvány idején!

Az alvás természetes és megszokott dolog a számunkra, de talán nem is gondoljuk, hogy mennyire fontos - pedig az immunrendszerünk működéséhez is elengedhetetlen, hogy eleget és jól aludjunk, ami most, kijelenthetjük, hogy élet-halál kérdése.

Az alvás kiemelkedően fontos része a mindennapoknak, mégis egyre rosszabbul alszanak az emberek. Magyarországon a felnőtt lakosságnak több mint harminc százaléka küzd alvásproblémákkal. Egyre kevesebbet és egyre rosszabbul alszunk, miközben a teendőink eredményes megvalósításához, az immun-és idegrendszerünk működéséhez nélkülözhetetlen lenne a minőségi alvás. 

Az idegrendszernek szüksége van az alvásra

Fontos leszögezni, hogy az alvás nem az ébrenléti állapot ellentéte. Ilyenkor is zajlanak gondolkodási folyamatok az agyunkban, rögzülnek az információk. A testnek magának, a sejteknek és belső szerveknek nincs szüksége alvásra: csak időszakos fizikai pihenésre, és megfelelő tápanyagokra. Az idegrendszernek viszont igen. De ez nem minden faj esetében van így, az emberhez hasonló módon csak a többi emlős és a madarak alszanak, a többi állat (halak, kétéltűek, hüllők, gerinctelenek, rovarok) nem.

Az alváshiány növeli a betegségek kialakulásának esélyét

A kórokozók annak örülnének a legjobban, ha folyamatosan ébren lennénk, ez esetben ugyanis nem jutna új energiához az immunrendszerünk. Minél kevesebbet pihensz, annál nagyobb eséllyel betegszel meg. Amennyiben hat-hét óránál kevesebbet alszol naponta, akár a háromszorosára is nőhet a betegségek kockázata, sőt: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a krónikus alvási rendellenességek növelik a rákos megbetegedések esélyét is.

Fontos a mély alvás

Kutatók arra jutottak, hogy az emberek, akiknél gyakoriak az alvásmegszakítások, kevésbé boldogok és kevésbé energikusak másnap, mint azok, akik későn feküdtek, de képesek voltak folyamatosan aludni egy pár órát. Ez azért lehetséges, mert az emberek, akiket állandóan felriasztottak, csak kevesebb időt tölthettek a mélyalvás - azaz a helyreállító alvás - fázisában, mint azok, akiknek volt elég idejük végigmenni az alvásfázisokon. Az alvás egyes fázisait számokkal (1-4-ig, egyre mélyebb alvásra utalva) jelölik. Egy alvásciklus az egymást követő, egyre mélyülő, majd felszínesebbé váló alvásnak megfelelő szakaszokból áll.

A jó alvás  5 fontos feltétele

Az összes alváskutató egyetért abban, hogy a pihentető alvás feltételei a következők:

- lefekvés mindennap azonos időben
- sötét, hűvös szoba
- kényelmes ágy
- a nehéz ételek és a koffeintartalmú italok fogyasztásának mellőzése lefekvés előtt.

ÍGY ERŐSÍTSD MEG AZ IMMUNRENDSZERED KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY IDEJÉN! >>> 
ESTÉNKÉNT FORGOLÓDSZ AZ ÁGYBAN? ÍME 8 ÉTEL, AMITŐL GARANTÁLTAN ELALSZOL! >>> 
5 ÉTEL, AMIT NE EGYÉL LEFEKVÉS ELŐTT >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss