Az egészséges életmód a megfelelő táplálkozással kezdődik. A sütés-főzés során azonban a legtáplálóbb hús vagy hal, a legzamatosabb zöldség vagy gyümölcs is veszíthet az értékéből, sőt, egyes edényfajtákból a melegítés hatására akár káros anyagok is kerülhetnek a gusztusosan feltálalt ételbe.
Ha lehet, kerüld el!
A legtöbb műanyag negatívan befolyásolja az egészségünket, kiváltképp, ha ételtárolásról van szó. Ha teheted, csak a legjobb minőségű műanyagból készült frissen tartó dobozokat használd, ezeken külön jelzik azt is, ha az edény tartalmával együtt melegíthetők, illetve fagyaszthatók.
Az alumíniumedényeket jobb kerülni, hiszen ezek hő hatására mérgező anyagokat bocsáthatnak ki, amelyek felszívódnak az ételbe. A rozsdamentes acélból készült edények is csak akkor megbízhatók, ha kiváló minőségűek. A teflonról megoszlik a kutatók véleménye, egy azonban biztos: a vékony teflonbevonatú edények sérülékenyebbek, ha megkarcolódnak, tanácsos mellőzni a további használatukat.
Melyiket válaszd?
Az öntöttvas edények napjainkban egyre népszerűbbek, különösen azok, amelyek kerámiabevonattal vannak ellátva. Az ilyen lábasokban, serpenyőkben készült ételek egészségesebbek és zamatosabbak is, de a hőálló üvegedényeket is érdemes előnyben részesíteni. Az égetettkerámia edények közül inkább a lakktól, máztól és festéktől menteseket használd, hiszen a többi káros anyagokat is tartalmazhat.