Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Almatorta marcipánréteggel

60 perc
egyszerű
költséges
6 adag
Hozzávalók
  • A tésztához: (24 cm-es tortaformához):
  • 30 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 20 dkg vaj (v. 15 dkg sertészsír)
  • 10 dkg porcukor
  • 1/2 db citrom reszelt héja
  • 2 db tojássárga
  • Az almás töltelékhez:
  • 1,5 kg alma (édes)
  • 1 dl fehérbor (v. almalé, víz)
  • 1 csomag vörös áfonya (v. mazsola)
  • 2-3 ek barna cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1/2 db citrom leve
  • 2 dkg zselatin (por)
  • 0,5 dl víz
  • 10 db babapiskóta (összemorzsolva)
  • Te tejére:
  • 20 dkg marcipán
  • 2 ek sárgabaracklekvár

Elkészítés

  1. A lisztet összekeverjük egy csipet sóval, majd hozzáadjuk a vajat (v. zsírt) és gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk. (Én zsírral készítettem, mert attól még finomabb, omlósabb lesz a tészta). Amikor már kellően morzsalékos hozzákeverjük a porcukrot, és a reszelt citromhéjat, majd a tojássárgát, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. Ezután kettévesszük, majd gombócokká gyúrjuk, és a hűtőbe, vagy hideg helyre tesszük legalább egy órára.
  2. Az egyik tésztagombócot kivesszük a hűtőből, majd enyhén lisztezett sütőpapíron tortaforma nagyságúra nyújtjuk. Ezután villával több helyen megböködjük, hogy sütés közben ne emelkedjen meg a tészta, majd a sütőpapírral együtt átemeljük egy tepsire. (a másik tésztagombóccal is így járjunk el)
  3. Előmelegített sütőbe helyezzük, majd közepes hőmérsékleten 10-15 perc alatt szép világos színűre sütjük. (Én légkeverésnél, egyszerre betettem mindkét tepsit, majd 150 fokon, 10 percig sütöttem). A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni. Közben elkészítjük az almás tölteléket.
  4. Az almát meghámozzuk, majd a magházat eltávolítjuk. Ezután ízlés szerint feldaraboljuk. Egy serpenyőbe beleöntjük a bort, hozzáadjuk a feldarabolt almát, az áfonyát, megszórjuk a cukorral, a vaníliás cukorral, az őrölt fahéjjal, majd ráfacsarjuk a citromlevet, és alaposan összekeverjük. Ezután állandó kevergetés mellett addig főzzük, még a leve teljesen elpárolog, és az alma puhára fől. (pár percig kell csak főzni)
  5. A zselatint simára keverjük a vízzel, majd hozzáöntjük a megfőtt almához. Ezutánalaposan össze keverjük, és 1-2 percig főzzük még, majd levesszük a tűzről, és kevergetve langyosra hűtjük. A tortaformát sütőpapírral kibéleljük, majd belehelyezzük az egyik tésztalapot. Ezután megszórjuk az összemorzsolt babapiskótával, majd egyenletesen rákanalazzuk a langyosra hűlt almás tölteléket.
  6. Ezután ráhelyezzük a másik tésztalapot, és tenyérrel kicsit lenyomkodjuk, majd pár órára a hűtőbe vagy hideg helyre tesszük, hogy a töltelék megdermedjen. Én az elkészült torta tetejét, dermedés után marcipánnal vontam be. Először lekentem egy evőkanál sárgabarack lekvárral, majd ráhelyeztem a vékonyra nyújtott marcipánt. Végül megszórtam porcukorral. 

 

Megjegyzés

Az elkészült tortát ízlés szerint megszórhatjuk porcukorral tálalás előtt, de a marcipánréteget kár lenne lehagyni róla..... mert azzal nagyon finom. - kgizike

Ezek is érdekelhetnek

Friss