A lisztet összekeverjük egy csipet sóval, majd hozzáadjuk a vajat (v. zsírt) és gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk. (Én zsírral készítettem, mert attól még finomabb, omlósabb lesz a tészta). Amikor már kellően morzsalékos hozzákeverjük a porcukrot, és a reszelt citromhéjat, majd a tojássárgát, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. Ezután kettévesszük, majd gombócokká gyúrjuk, és a hűtőbe, vagy hideg helyre tesszük legalább egy órára.
Az egyik tésztagombócot kivesszük a hűtőből, majd enyhén lisztezett sütőpapíron tortaforma nagyságúra nyújtjuk. Ezután villával több helyen megböködjük, hogy sütés közben ne emelkedjen meg a tészta, majd a sütőpapírral együtt átemeljük egy tepsire. (a másik tésztagombóccal is így járjunk el)
Előmelegített sütőbe helyezzük, majd közepes hőmérsékleten 10-15 perc alatt szép világos színűre sütjük. (Én légkeverésnél, egyszerre betettem mindkét tepsit, majd 150 fokon, 10 percig sütöttem). A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni. Közben elkészítjük az almás tölteléket.
Az almát meghámozzuk, majd a magházat eltávolítjuk. Ezután ízlés szerint feldaraboljuk. Egy serpenyőbe beleöntjük a bort, hozzáadjuk a feldarabolt almát, az áfonyát, megszórjuk a cukorral, a vaníliás cukorral, az őrölt fahéjjal, majd ráfacsarjuk a citromlevet, és alaposan összekeverjük. Ezután állandó kevergetés mellett addig főzzük, még a leve teljesen elpárolog, és az alma puhára fől. (pár percig kell csak főzni)
A zselatint simára keverjük a vízzel, majd hozzáöntjük a megfőtt almához. Ezutánalaposan össze keverjük, és 1-2 percig főzzük még, majd levesszük a tűzről, és kevergetve langyosra hűtjük. A tortaformát sütőpapírral kibéleljük, majd belehelyezzük az egyik tésztalapot. Ezután megszórjuk az összemorzsolt babapiskótával, majd egyenletesen rákanalazzuk a langyosra hűlt almás tölteléket.
Ezután ráhelyezzük a másik tésztalapot, és tenyérrel kicsit lenyomkodjuk, majd pár órára a hűtőbe vagy hideg helyre tesszük, hogy a töltelék megdermedjen. Én az elkészült torta tetejét, dermedés után marcipánnal vontam be. Először lekentem egy evőkanál sárgabarack lekvárral, majd ráhelyeztem a vékonyra nyújtott marcipánt. Végül megszórtam porcukorral.
Az elkészült tortát ízlés szerint megszórhatjuk porcukorral tálalás előtt, de a marcipánréteget kár lenne lehagyni róla..... mert azzal nagyon finom. - kgizike
Ezek is érdekelhetnek
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!