Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Almás-répás torta

1 5/5
90 perc
bonyolult
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók egy 24/26 cm-es tortaformához:
  • 4 nagy alma (kb. 80 dkg)
  • 4 nagyobb sárgarépa (kb. 50 dkg)
  • 2 egész tojás
  • 1 bögre fehér kristálycukor (a bögre 3 dl-es)
  • 1 bögre barna kristálycukor
  • 1/2 bögre étolaj
  • 1,5 bögre finomliszt
  • 1/2 bögre teljes kiőrlésű liszt (tönköly, graham)
  • 1,5 teáskanál só
  • 4 teáskanál őrölt fahéj
  • 2 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 2 púpos teáskanálnyi szódabikarbóna
  • 1 bögre darált dió
  • A kikenéshez:
  • vaj
  • A torta bevonásához:
  • csoki- vagy cukormáz (enélkül is nagyon finom), répakarikák vagy marcipánrépa, üstökös- vagy csillagpor stb.

Elkészítés

Elkészítés: Az almát felnégyelem, magházából kilakoltatom, héjától megfosztom, sőt nagy lyukú reszelőn még le is reszelem. A répát megpucolom és citromreszelőn szétforgácsolom. Egymásra halmozom a kétfajta reszelményt, majd nem túl erősen kinyomkodom a levüket (maradjon bennük némi nedvesség). A kinyert léből kb. 1 dl-nyit félreteszek, a többit kedves egészségemre elfogyasztom. A reszelményes tálat letakarva félreteszem.

A kibögrézett cukrot nagy, mély tálba öntöm, ráütöm a 2 tojást, és krémesre, habosra keverem. Ezután apránként, folyamatosan kevergetve beleöntöm az étolajat. Most az előzőleg gondosan elegyített liszt-szódabikini-só-fűszer keveréket 3-4 részletben, magasról a tojáskrémes edénybe öntöm, mindvégig folyamatosan kavarom. Ez utóbbi nem is olyan egyszerű, mert jó sűrű a masszánk, éppen ezért a félretett lével könnyítsük meg a dolgunkat (öntsük bele) :). A darált diót is keverjük a pépbe, végül adjuk hozzá a félretett reszelményt, s jól átforgatva egyneműsítsük a masszát.

Ha elkészültünk, nyissuk szét a kapcsos tortaformát (átmérő: 24/26 cm), annak kerek alját tegyük sütőpapírra, rajzoljuk körül, a kivágott körlapot pedig helyezzük rá. Az „abroncsot” vékonyan kenjük ki vajjal, végül zárjuk össze a formát. (Minderre azért van szükség, hogy a megsült tortát könnyebben el tudjuk majd választani.)

Nem maradt más hátra, mint a massza formába öntése. A formát alsó-közép rácsra tegyük, és 10 percig 240 fokon, további 40-50 percig 200 fokon süssük (gázsütőre vonatkozó adatok.) Akkor van kész, amikor szép sötétbarna, kissé rücskös, esetleg picit repedt a teteje, és középen sem folyós már, hanem ruganyos (tűpróba).

Az abroncs kinyitását követően a kihűlt torta aljáról még le kell ügyeskednünk a körlemezt és a sütőpapírt, vagyis meg kell fordítani (aztán meg vissza a talpára).

Ez a torta bevonat nélkül, natúr állapotban is kitűnő, de ha fel akarjuk dobni, adjunk rá egy finom, édes köpenyt. Én most vaníliás cukormázzal vontam be, de csokimázzal is nagyon finom. Néhány órányi hűtőben állás kifejezetten előnyére válik a sütinek (a máz megszilárdulásához 1-2 órányi hűtésre mindenképpen szükség van).

Megjegyzés



További fotókat és érdekességeket Pistuc blogjában találsz! - pistuc

Ezek is érdekelhetnek

Friss