Almás pite

default user icon
25 4.4/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • A töltelékhez:
  • 2 kg savanykás alma
  • 20 dkg cukor
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 1 citrom reszelt héja
  • Az omlós tésztához:
  • 50 dkg finomliszt
  • 25 dkg margarin
  • 12,5 dkg porcukor
  • 2 tasak vaníliás cukor
  • 1 tasak sütőpor (10 g)
  • 2 tojás + 2 tojássárgája
  • 2 evőkanál tejföl
  • Továbbá:
  • 6 dkg zsemlemorzsa vagy darált dió
  • 1 tojássárgája a kenéshez
  • (fahéjas) porcukor a szóráshoz

Elkészítés

    Elkészítés: A töltelékhez az almát meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, hozzáadjuk a cukrot, fahéjat és a citromhéjat, majd mérsékelt tűzön addig pároljuk, amíg a levét el nem fővi (30-40 perc). Hagyjuk kihűlni.

    Közben az omlós tésztához a lisztben elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, a sütőport, a tojásokat és tojássárgákat, 1 csipet sót és a tejfölt. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, két cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és a hűtőszekrényben 1 órát pihentetjük.

    A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Sütőpapírból kivágunk két tepsi nagyságú lapot, megszórjuk liszttel, és éppen akkorára nyújtjuk rajtuk a tésztacipókat, amekkorák a papírlapok. Az egyiket behúzzuk a tepsibe, villával megszurkáljuk, megszórjuk a zsemlemorzsával/dióval, majd elkenjük rajta az almapépet. Úgy, hogy a papír legyen fölül, a tetejére fordítjuk-fektetjük a másik tésztalapot, végül lehántjuk róla a sütőpapírt, és lenyomkodjuk a tésztaszéleket.

    Tetejét megkenjük tojássárgájával, villával sűrűn megszurkáljuk, és középső bordamagasságon aranybarnára sütjük (50-60 perc). A tepsiben hagyjuk kihűlni, tálaláskor 5x5 cm-es kockákra vagy tetszés szerint szeletekre, háromszögekre, rombuszokra vágjuk, és megszórjuk (fahéjas) porcukorral.

Megjegyzés

Lajos Mari receptje.

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Glancz Zsolt 1 évvel ezelőtt
Egy kérdésem lenne mekkora a tepsi mérete amiben ideálisan elfér ez a sok-sok minden finomság?
Gáspár Ildió 3 évvel ezelőtt
Kezdő \"konyha-művészként\" neki estem, és elsőre nagyon jó lett. Olyan jó, hogy az Édesanyámnak azonnal kellett a recept (aki túl van már több száz almás pitén:)) !!! Én csökkentettem a cukor adagokat, és próbáltam helyettesíteni nádcukorral, és xilittel. Nagyon bejött a srácoknak!:) Köszönöm!!!
Györgyi 3 évvel ezelőtt
Kiváló recept, köszönöm! Nekem 15g-os a sütőporom, dupla mennyiséghez ennyit használtam, elég volt. Nem kell bele sem több liszt, sem kevesebb tejföl, hiszen egy-egy munkafázis között be kell tenni - különösen meleg időben - a hűtőbe a tésztát, és így könnyen lehet dolgozni vele. Nagyon fincsi lett :)
Házi Krisztina 3 évvel ezelőtt
Sziasztok!Négy kiló almával csinálom-úgy a finom,ha jó sok a töltelék benne:) Egy csomag sütőport soknak találom,elegendő egy fél tasaknyi,ha több a töltelék:)
Mandy85 4 évvel ezelőtt
Sziasztok! Nálam is bevállt a recept, de én nem főztem teljesen szét az almát, és kicsi tepsiben csináltam, így 1,5cm-es lett a töltelék benne, amit senki sem bánt. Én is pudinggal csináltam. Nekem másnapra állt össze jobban, akkor már nem folyt szét a töltelék. Kb 45p-ig sütöttem, mert a sütőm nincs a toppon. Egy próbát megér ez a süti!
Ugray Beáta 4 évvel ezelőtt
Már többször megsütöttem és több embernek továbbadtam ezt a receptet.Az Ő nevükben is köszönöm nagyon jó recept!!!!!
Eszti 5 évvel ezelőtt
Isteni finom lett! Sok almás pite receptet próbáltam már, de ez a nagyikámét idézi!!
Kovácsné G. Gabriella 5 évvel ezelőtt
Még soha nem csináltam almás pitét, ez a nagyi dolga volt idáig.Ma rászánta magam és megcsináltam ezt a receptet, és isteni lett.Köszönöm a receptet.
Évi 5 évvel ezelőtt
Életem első pitéje, nagy sikert aratott :) Nyugodt szívvel ajánlom, szuper a recept!
Péntek Istvánné 6 évvel ezelőtt
Nagyon finom ez a sutemény. En nem tettem bele egyaltalan tejfolt, mert a 4 tojas elegendonek bizonyult. A toltelékhez az almat nem reszeltem, hanem almapurét foztem (a hamozott almakat 4 felé vagtam és az alma szétfott magatol), amikor kihult tettem bele egy csomag vanilia pudingport, egy kis mazsolat és mandulat. 180 fokon sutottem 40 percig. Kitono lett.

Hasonló Receptek