Elkészítés: A tésztához a porcukorral vegyítsük el a lisztet. Üssünk a közepébe 1 db tojást, reszeljük rá a citrom héját, adjuk hozzá a puha vajat, dolgozzuk jól össze a hozzávalókat, majd formáljuk cipóvá. Fóliába csomagolva pihentessük a hűtőben, amíg a töltelék elkészül.
A töltelékhez daraboljuk fel a meghámozott, negyedbe vágott almákat vékony szeletekre, de lehet kockázni is. Olvasszuk fel a vajat, forgassuk bele az almát, szórjuk rá a cukrot és a fahéjat, reszeljük bele a citrom megmaradt héját, adjunk hozzá 1,5 dl vizet, és pároljuk az almát pár percig. Az étkezési keményítőt keverjük bele, hogy besűrűsödjön, majd ízesítsük még vaníliás cukorral.
Vegyük ki a hűtőből a tésztát. Egy kapcsos tortaformát vajazzunk és lisztezzünk ki. A tészta 2/3-át nyújtsuk kerek lappá, és béleljük ki vele a formát (nagyobbra nyújtsuk, mint a forma alja, az oldalára is 4 cm-re érjen fel). Öntsük bele a tölteléket, és a maradék tésztából nyújtott lappal fedjük le. A túllógó széleket vágjuk le, és ebből készítsünk leveleket a díszítéshez.
Kenjük meg a tetejét 1 db felvert tojással, szurkáljuk meg villával, és süssük 170 fokon 1,5 órát alufóliával letakarva, hogy a teteje ne égjen meg, de az alja is átsüljön. A végén vegyük le a fóliát, és hagyjuk megpirulni a tetejét.
Ha kész, a formában hagyjuk teljesen kihűlni.