Almás pite pudinggal készítve

Hozzávalók

  • A tésztához:
  • 400 g liszt
  • 250 g margarin
  • 200 g szorbit (vagy porcukor)
  • 2 db tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • csipet só
  • kevés tej
  • A töltelékhez:
  • 1-1,5 kg alma
  • kevés őrölt fahéj
  • 2-3 csepp citromlé
  • 300 g édesítő (szorbit vagy kristálycukor)
  • víz
  • 2 csomag vaníliás pudingpor

Elkészítés

    1. A margarint a lisztbe morzsoljuk, eldolgozzuk a szorbittal (cukor), a tojással, a vaníliás cukorral, a sütőporral, egy csipetnyi sóval, majd kevés tejjel összeállítjuk. 1/3-2/3 arányban kettéosztjuk.
    2. Az almát felkockázzuk (esetleg nagy lyukú reszelőn lereszeljük), kevés vízben főzünk rajta ízlés szerint (én kicsit keményebben szeretem az almát). Pár csepp citromlével, kevés őrölt fahéjjal, szorbittal (cukor) ízesítjük, majd összekeverjük az utasítás szerint elkészített pudinggal.
    3. Kivajazott formába simítjuk a tészta nagyobbik részét. Széleit megformáljuk, majd az almás, pudingos keveréket rátöltjük. Ráterítjük a megmaradt kisimított tésztalapot. Széleit villával, vagy ujjal megnyomkodjuk, közepét a villával megszurkáljuk.
    4. Tetejét kevés felvert tojással megkenjük, és közepes lángon készre sütjük. Ha kihűlt, a tetejére is szitálhatunk szorbitot, vagy porcukrot, de ez nem muszáj! A szorbit kicsivel durvább szemű, mint a porcukor, de a kristálycukornál finomabb. Édesítő ereje a cukorral egyenértékű.

Megjegyzés

A pite nekem készült cukormentesen, de cukorral is elkészíthető, akár a karácsonyi menübe is beleillik!

Hajdu István László
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Hasonló Receptek