Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Almás pite pistucosan

2 5/5
90 perc
mester
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók egy 35x25 cm-es tepsihez:
  • 25 dkg finomliszt
  • 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • csipetnyi só
  • 14 dkg porcukor
  • 14 dkg vaj
  • 1 egész tojás
  • szűk 1 dl tejföl
  • A töltelékhez:
  • 2 kg alma (feldolgozás előtt mérve)
  • 6 dkg fehér kristálycukor
  • 6 dkg barna kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • őrölt fahéj ízlés szerint (nálam: 3 teáskanál)
  • A töltelék alá:
  • zsemlemorzsa és darált dió
  • A tészta kenéséhez:
  • 1 felvert egész tojás
  • A kész süti szórásához
  • fahéjas porcukor

Elkészítés

Elkészítés: A kétféle lisztet összekeverjük a sóval és a sütőporral. Hozzáadjuk a porcukrot, az egész tojást (a héja nélkül):), a puha vajat, és cipóvá gyúrjuk. Ha már kezd összeállni, kevés tejfölt adunk hozzá. Gyengén ragadós, lágy tésztát kell kapnunk. Ha nagyon ragad, öntsünk hozzá kevés lisztet. Legalább 2 órára tegyük a hűtő leghűvösebb polcára.

Közben készítsük el a tölteléket: az almákat hámozzuk meg, magházukat vágjuk ki, majd nagy lyukú reszelőn gyaluljuk le. Nyomkodjuk ki a levét (ahogy a káposztát szokás), szűrjük le s igyuk meg :), a lételenített almához pedig adjuk hozzá a cukrokat és a fahéjat (a cukortól ereszt még némi levet, de ezzel már nem törődünk), majd kézzel jól forgassuk át és takarjuk le.

Vegyük ki a hideg tésztát a hűtőből. A cipó picivel több mint felét tepsiméretű sütőpapíron (melynek a tepsibe téve legyen 2 cm-es pereme is), lisztezett sodrófával nyújtsuk ki. A tésztalapot sütőpapírostul tegyük a tepsibe, szórjuk meg 3-4 evőkanál zsömlemorzsával és ugyanennyi darált dióval. Ezután nagyobb kupacokban kanalazzuk rá a reszelt almát, majd villával gereblyézgetve egyenletesen terítsük szét.

Akkora sütőpapíron, mellyel éppen be tudnánk fedni a tölteléket, a másik cipót is kinyújtjuk, a tésztalapot ráfordítjuk az almatöltelékre, a sütőpapírt pedig óvatosan lehúzzuk a tetejéről. (Ha szükséges, formára nyomkodjuk, a felesleges tésztaszéleket lecsipkedjük.)

Végül gyengén felvert egész tojással gazdagon megkenjük és villával sűrűn megszurkáljuk. 180-200 fokra előmelegített sütőben, légkeverés nélkül, felső-közép rácson kb. 40 percig sütjük. Ha kihűlt, fahéjas cukorral megszórva, kockára vágva tálaljuk.

Megjegyzés



A receptről érdekességeket és fotókat Pistuc blogjában találsz. - pistuc

Ezek is érdekelhetnek

Friss