Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Almás pite dióval

90 perc
mester
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 50 dkg liszt (fele fehér tönköly, fele sima)
  • 10 dkg cukor
  • 25 dkg margarin
  • 2 tojás sárgája
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 dkg.élesztő,
  • 1 dl tej
  • kevés só
  • A töltelékhez:
  • 2 kg alma (brutto súly)
  • 10 dkg cukor
  • 2 evőkanál méz
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 1 citrom reszelt héja
  • fél citrom leve
  • 15 dkg darált dió

Elkészítés

Elkészítés: A töltelékhez lereszeljük az almát, és a cukorral, a fahéjjal és a citromhéjjal addig pároljuk, amíg a leve elpárolog. Ízesítjük mézzel, citromlével, hűlni hagyjuk.

A 15 dkg darált diót szárazon átpirítjuk, félretesszük.

A tésztához felfuttatjuk az élesztőt a deci tejben kevés cukorral. A liszttel összemorzsoljuk a margarint, és a többi hozzávalóval együtt jó rugalmas tésztát gyúrunk, melyet fél órát pihentetünk a hűtőben.

A tésztát két részre osztjuk, felét egy közepes tepsibe nyújtjuk (melyet vagy sütőpapírral bélelünk, vagy kikenjük és lisztezzük), majd megszórjuk a 15 dkg pirított dióval. A tölteléket elkenjük rajta, majd a tészta másik felével beborítjuk. Sűrűn megszurkáljuk villával, tejjel megkenjük a tetejét.

Előmelegített 200 fokos sütőben 30-35 perc alatt pirosra megsütjük.

Megjegyzés

Szerintem a párolt töltelék ízletesebb, mint amikor a levéből kicsavarva használjuk a tölteléket, mivel az alma aromája így jobban megmarad, erőteljesebb az íze. - gaby53

Ezek is érdekelhetnek

Friss