Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Almás pite citromos almával

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 50 dkg finomliszt
  • 25 dkg vaj
  • 25 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 3-4 db tojás /mérettől függően/
  • tejföl az összeállításhoz
  • kb. 3-4 evőkanál baracklekvár a tészta kenéséhez
  • A töltelékhez:
  • 1 kg alma
  • 10-15 dkg darált dió
  • 20 dkg cukor
  • 1 citrom leve
  • őrölt fahéj
  • A tetejére:
  • 1 tojás enyhén felverve
  • apróbb darabokra vágott dió

Elkészítés

    Elkészítés: A tésztához a lisztet elkeverjük a sütőporral, majd a vajjal összemorzsoljuk, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a tojásokat, és annyi tejfölt adunk hozzá, hogy könnyen formázható tésztát kapjunk. Fóliába csomagolva kb. 1 órát pihentetjük hideg helyen.

    Az almát szűrőedénybe reszeljük, levét tálban felfogjuk, majd másik edénybe téve citromlével, a cukor felével, fahéjjal, dióval és a reszelt citromhéjjal megpároljuk. Elkészülte előtt adjuk hozzá a cukor másik felét, jól elkeverjük.

    A pihentetett tésztát kétfelé osztjuk, majd normál méretű tepsi nagyságával megegyező méretre nyújtjuk. A tepsit sütőpapírral béleljük, és ráhellyezzük az első lapot, megkenjük baracklekvárral, megszórjuk a darált dióval, majd rákanalazzuk és elsimítjuk az almatölteléket. Ráhelyezzük a másik lapot, és egy kicsit rányomjuk a töltelékre. Villával megszurkálkuk a tészta tetejét, megkenjük a felvert tojással, rászórjuk a darabolt diót.

    Előmelegített /180 °C/ sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük. Amikor kihűlt, kockákra vágjuk, és porcukorral megszórjuk.

Megjegyzés

Elsőként a tölteléket készítem el, így a tészta gyúrása és pihentetési ideje alatt kihűl. A töltelékbe 1 evőkanál vajat is teszek a párolás végén, így lágyabb és selymesebb a töltelék, továbbá kockázott almát is adok hozzá, így frissebb és ropogósabb az alma, és ízletesebbé teszi a tölteléket. Pároláskor, ha szükséges, a felfogott almalével pótolom a folyadék mennyiségét. A megmaradó almalé lehűtve önmagában vagy ásványvízzel hígítva üdítő is.

buksz39
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin