A sütés előtti napon a töltelékhez az almát megmossuk, és hámozatlanul durvára reszeljük. Meglocsoljuk a citromlével, összeforgatjuk a mazsolával és a mézzel, majd letakarva pihentetjük 1 éjszakát.
Másnap a sütőt előmelegítjük 180 fokra. A lisztet keverőtálban elvegyítjük a sütőporral, a kakaóporral, a fahéjjal, a szegfűszeggel és a sóval. Hozzáadjuk az almás keveréket, és fakanállal alaposan összeforgatjuk.
A szárított gyümölcsöt, valamint a mandulát és a mogyorót durvára aprítjuk (esetleg a dióféléket egészben hagyjuk), majd a masszába vegyítjük. A tésztát vajjal kikent kb. 25 cm hosszú formába töltjük, és az előmelegített sütőben sütjük 75-80 percig. Tűpróba után kivesszük, és rácsra borítva hagyjuk kihűlni.