Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Almás-fűszeres kalács

120 perc
bonyolult
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 2,5 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • pici cukor a felfuttatásához
  • 2 evőkanál cukor
  • 45 dkg liszt
  • csipet só
  • 4 dkg vaj
  • A töltelékhez:
  • 2 nagyobb alma
  • 1 mokkáskanál fahéj
  • 1 mokkáskanál szegfűszeg
  • 2 evőkanál méz vagy cukor
  • A tetejére:
  • fél dl tej

Elkészítés

Elkészítés: A langyos tejben pici cukorral futtasd fel az élesztőt, majd a liszttel, csipet sóval, a cukorral és a vajjal gyúrd össze. Meleg helyen, tiszta konyharuhával letakarva keleszd 1/2 órát.

Amíg kel, addig az almákat reszeld le, keverd el a fűszerekkel és a mézzel vagy a cukorral.

Ha megkelt a tészta, lisztezett deszkán gyúrd át, és nyújtsd ki kb. 40x40 cm-es lappá. Egyengesd el rajta a fűszeres almát, a szélein hagyj 2-2 cm-t üresen. Tekerd fel, és tedd egy sütőpapírral bélelt tepsibe vagy formába. Kend meg tejjel.

Keleszd még fél órát, vagy hideg sütőbe téve kezdd el melegíteni 175 fokon, amíg bemelegszik, megkel megint. 30-35 perc alatt süsd meg.

Megjegyzés

A fűszer szerintem lehet mézeskalács fűszerkeverék is, és én a végén porcukorral még meghintettem.

Nekem egy jó hosszú rúd lett, ezért sütés előtt kettévágtam, de legközelebb úgy sütöm, mint a kakaós csigát, azaz felvágom kb. 3 centis darabokra.
- Aaaniii

Ezek is érdekelhetnek