Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Almás fonatok

MME MME
90 perc
mester
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók kb. 20 darabhoz:
  • A kelt tésztához:
  • 45 dkg búzaliszt
  • 1 csomag instant élesztő
  • 3 dl langyos tej
  • 1 csipet só
  • 8 dkg porcukor
  • 8 dkg lágy vaj
  • A töltelékhez:
  • 3 alma (közepes méretű)
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • 5 dkg darált mandula
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • Valamint:
  • 1 tojás
  • kevés jégcukor vagy kristálycukor

Elkészítés

Elkészítés: A kelt tésztához a lisztet az élesztővel elkeverjük, és egy keverőedénybe szitáljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót is, és konyhai robotgép dagasztó spiráljával először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton sima tésztává dagasztjuk. A tésztát meleg helyen kelni hagyjuk, míg láthatóan megnő.

Közben az almát meghámozzuk, magházukat kivesszük, cikkekre vágjuk, az őrölt fahéjjal és a vaníliás cukorral összeforgatjuk.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkalapon átgyúrjuk, lappá nyújtjuk, majd vékony és hosszú csíkokra vágjuk. A tészta egyik felén 1/3 hoszúságban almacikkeket teszünk, megszórjuk mandulával, a maradék tésztát hosszában bevágjuk, visszahajtjuk, és befonjuk vele az almával kirakott tésztát.

Sütőpapírral bélelt tepsire téve lekenjük tojással, megszórjuk cukorral, és előmelegített sütőben megsütjük. A megsült fonatokat sütőrácson hagyjuk kihűlni.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve)
Gáz: kb. 3. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 20 perc

Megjegyzés

Fotó: Dr. Oetker - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss