Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Álmaimban Amerika...

Amerikából ma bejön a Zinfandel. Sajnos ebben a formában ez még nem teljesen igaz, ugyanis a kóstolt tételeket klubtársunk válogatta Kaliforniában, és repítette kóstolónkra.

A fajtát - mint szinte minden szőlőt - a legendás Haraszthy Ágoston telepítette a napfényes félszigetre. Sokáig az itáliai Primitivo újvilági megfelelőjének tekintették, ám a legújabb DNS analízisek a mai Horvátország területére teszik eredetét. Azért néhány mondatban mutassuk be távoli vendégünket, lássuk mi vár ízlelőbimbóinkra.

A fiatal zinek élénkek, borsosak, fűszeresek, de mindenképp ivásra ösztönzőek behízelgő piros gyümölcsösségükkel. Remekül érlelhetők, „iszonyatos”, akár 17-es alkoholszintet is mutathatnak. Idősebben remek, mély tónusú, tanninos nagy borok válhatnak belőlük, főleg ha kisebb százalékban más fajtát, például Petit Sirah-t házasítanak hozzájuk.

Hazájában a Zinfandel majd 20 éves méltatlan elfeledés után újra reneszánszát éli, különösen az öreg tőkék termése keresett, minimum egyenrangúnak tekintik a nagy világfajtákkal.


1. RANCHO ZABACCO Dancing Bull

Táncoló bikánk kissé világosabb színe ellenére a mindennapok tisztességes tétele, nagyszerű belövő bor. Nagyon jó ivású, nem világklasszis, de mindenképp újabb pohárért kiállt.

Minősítés: 2,5 palack

 

 

 


2. RENWOOD 2002 Old Vine, Amador County

Egy százötven éves jó nevű pincészet nem a jól ismert Napa vagy Sonoma büszkesége, hanem az észak-kaliforniai Sierra Nevada hegység melletti Sacramentoé. A nevében szereplő OLD VINE a fentebb említett öreg tőkéket jelenti. A 30.000-es letöltés 12.298. palackját tesztelhettük. Színe a pinot-ra emlékeztet, illata kevésbé intenzív. Hatalmas fűszerességű, érett bor 15-ös alkohollal, mely édességben is jelentkezi. A jó évjárat rengeteg plecsnit is hozott a borászatnak.

Minősítés: 3,5 palack


 

3. RAVENSWOOD 2002 Old Vine Sonoma, County

Itt már Zinfandel rajongókká váltunk. Mély bíbor – Deep Purple – színű. Intenzív, buja illatű nedű. A 14,5-ös alkohol egyáltalán nem lóg ki, gyönyörű fűszerességű, talán még az előzőnél is jobb. Nagyon könnyen iható szép fekete gyümölcsök érezhetők. Igen jó.

Minősítés: (erős) 4 palack 


 

 

4. RIDGE CALIFORNIA 003 Lytton Spring Sonoma

A 25. szüret eredményét ihattuk, nem fajtatiszta bor, 18% Petit Sirah és 6% Carignane a két új komponens. Komplex bor, jól áll neki, hogy küvé. Gyümölcsös, de egyben tanninos jellegű, a fa is rendben van, hazai, azaz amerikai tölgyben érlelődött. Alkoholja szintén magasnak mondható, 14,3-as. Ha ráérzel a stílusára, igencsak szeretni fogod!

Minősítés: 5 palack 


 

 

Összességében a zin meggyőzött bennünket: igazi egyéniségnek találtuk. Nem az uniformizált, egyen ízű újvilági "tizenkettő egy tucat bor", mindenképpen figyelemre méltó. Figyelni és kóstolni is fogjuk…

Ezek is érdekelhetnek

Friss