Tudtad, hogy..
- Fajtájától és érettségétől függően egy nyers alma a napi C- vitamin szükségletünk 12-60 % - át fedezi.
- A szénhidrátok olyan formában találhatók meg benne, hogy cukorbetegek is bátran fogyaszthatják.
- Az almában lévő kalcium a gyermekek csontrendszerének kialakulásában, az idősebbeknél pedig a csontritkulás megakadályozásában segít, valamint kedvező hatású az ideg- és agysejtek működésére.
- Magnézium és kalciumtartalma együttesen az érrendszert teszi ellenállóvá.
- Székrekedésben szenvedőknek reggel, üres gyomorra ajánlják az alma fogyasztását.
- Meghámozni nem kell, mivel az értékes C-vitamin és a rostanyagok a héj alatti részekben találhatók.
- Az étkezés előtt fogyasztott alma megindítja a gyomornedvképződést. Étkezés után pedig letisztítja a fogak felületét ellepő ételmaradékot.
- Az alma rágás köztudottan erősíti a fogínyt.
- A reszelt nyers alma mézzel, citromlével keverve, esetleg reszelt sárgarépával gazdagítva, kitűnő immunrendszer-erősítő.
Mézes töltött alma fagyival
Hozzávalók 4 személyre: 4 nagy alma, 4 evőkanál mazsola, 4 evőkanál mogyoró vagy dió, 2 és fél teáskanál méz, 1 evőkanál citromlé
Előkészítés: Az almákat megmossuk, kalapjukat levágjuk, és a magházukat alaposan kivájjuk. A mazsolát megmossuk és megszikkasztjuk. A mogyorót vagy a diót összevagdaljuk. A sütőt 225 fokra (gázsütő: 5. fokozat) előmelegítjük.
Elkészítés: A mézet vízzel a duplájára hígítjuk. Összekeverjük a mazsolával, a dióval és a citromlével. Az almák üregébe töltjük, és tűzálló tálra vagy zománcos tepsire ültetjük. A forró sütőben - az alma keménységétől függően - 15-20 percig sütjük.
Melegen vanília fagylalttal vagy pudinggal tálaljuk.