Keress receptre vagy hozzávalóra

Alföldi gombócleves

default user icon
6 4.7/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 6 szem (1 kg) burgonya
  • 25 dkg finomliszt
  • 2 egész tojás
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 3 szál sárgarépa (közepes)
  • 2 szál fehérrépa (közepes)
  • 1 közepes zellergumó
  • fél csokor petrezselyem vagy szárított (fagyasztott)
  • 4 evőkanál olaj
  • bors
  • pirospaprika

Elkészítés

    Elkészítés: 1. A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, és sós vízben puhára főzzük. Ha kész, leszűrjük, és áttörjük, de a főzővizet megtartjuk, mert ez lesz a leves alapja.

    2. Míg a burgonya fő, előkészítjük a zöldségeket. A répákat meghámozzuk, karikára vágjuk. A zellert is meghámozzuk, és közepes darabokra vágjuk. A hagymát finomra aprítjuk. Az olajat egy lábosban felforrósítjuk, a hagymát kicsit megsózzuk, és az olajon megfonnyasztjuk, majd a zöldségdarabokat hozzáadjuk. Kevergetve majdnem puhára pároljuk, pirítjuk, a végén az apróra vágott petrezselymet is hozzászórjuk.

    3. Közben a burgonya is megfőtt, és ha az 1. pont szerint áttörtük, akkor már csak hűlnie kell. Ha kihűlt, apránként hozzáadjuk a lisztet és a tojásokat, jól elkeverjük. Ha nehéz keverni, gyúrhatjuk is. Félrerakjuk, ha már egynemű.

    4. Közben a zöldségek is kissé megpuhultak, a tűzről lehúzva őrölt pirospaprikával megszórjuk, elkeverjük. A krumpli főzőlevével felöntjük, plusz adunk hozzá még vizet. Sózzuk, borsozzuk és felforraljuk.

    5. Amikor már forr, a burgonyás massza feléből (a másik feléből lepény készül) diónyi halmokat tépünk, és gombóccá formázva a levesbe eresztjük. Kb. 10-15 percig főzzük közepes lángon. Tejföllel is ehetjük, úgy is nagyon finom.

    6. A fennmaradó masszából kevés olajon sütünk kb. fél tenyérnyi lepénykéket.

Megjegyzés

Alapból duplázni szoktam a krumplit, a levesbe elég fél kg, de a pogácsának valót egyedül képes vagyok megenni. :) Porcukorral, nyamm! Vagy fokhagymás tejföllel, ki hogy szereti.

emmaanya
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

emmaanya 5 évvel ezelőtt
Kedves Liza! Velem ilyen még sosem fordult elő, nem lehet hogy kevés lisztet tettél bele? Olykor lehet, hogy több kell, a krumplitól is függhet ez. Olyan állagú legyen, hogy szép gombócokat lehessen belőle formálni, nem túl nagyokat, diónyi méretűket.
lizabennet 5 évvel ezelőtt
Nekünk nem főttek meg a gombócok, hanem szétfőttek egy idő utan..addig meg csak kocsonyasak voltak es belül nyersek..mit rontottunk el? (azert finom lett am a leves nagyon, kicsit suru a szetfott gombocok miatt de sebaj- mi csirket is raktunk bele)
n0ri60 6 évvel ezelőtt
Anyósom is szokott ilyen levest csinálni, nála barackos gombóc a második fogás.
emmaanya 7 évvel ezelőtt
Örülök, hogy ízlett nektek, személy szerint nekem is kedvenc levesem. A család meg nem győzi enni a kumplipogácsát! :)
tischy 7 évvel ezelőtt
Kipróbáltam! Nagyon finom! Köszi
Klaudiavar 7 évvel ezelőtt
Nagyon jó recept! Egyszerű, laktatós és finom!

Hasonló Receptek

Magazin