Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Alexander sütemény

75 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A mézes laphoz:
  • 20 dkg finomliszt
  • 6 dkg olvasztott méz
  • 6 dkg porcukor
  • 2 dkg vaj
  • 2 db tojás
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • A tésztához:
  • 30 dkg aprított dió
  • 8 tojásfehérje
  • 30 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 evőkanál savanykás baracklekvár
  • A krémhez:
  • 8 tojássárgája
  • 10 evőkanál cukor
  • 5 dl tej
  • 3 evőkanál liszt
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 30 dkg vaj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • A mézes lap lekenéséhez:
  • 2 evőkanál baracklekvár
  • A tetejére:
  • 5 dl habtejszín
  • 5 dkg csokireszelék

Elkészítés

Elkészítés: A mézes lap hozzávalóit összegyúrjuk, és egy sütőpapírral fedett nagy gáztepsiben világosra sütjük (180 fokon, 10-12 perc). A tetejét villával megszurkáljuk, hogy fel ne púposodjon.

A tésztához egy ugyanakkora tepsit sütőpapírral kibéleljük, és az aprított diót beleszórjuk. 180 fokra melegített sütőben egy kissé megpörköljük. Közben megkevergetjük, de vigyázzunk arra, hogy szép, kellemes arany színe legyen!

A tojásfehérjéket a cukrokkal kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük a baracklekvárt. Ezt a lekváros kemény habot szépen rásimítjuk a pörkölt dióra, és 180 fokon 10-15 perc alatt megsütjük.

A krém hozzávalóit a vaj kivételével simára keverjük és sűrűre felfőzzük, majd kihűtjük, és vajjal habosra keverjük.

A sütemény összeállítása: a mézes lapot lekvárral vékonyan lekenjük, majd rákenjük a krém 1/3 részét. A krémre tesszük a habtésztát úgy, hogy a diós felülete kerüljön felülre. Erre simítjuk a maradék krémet, majd a krémre a keményre vert tejszín. A tetejét csokireszelékkel szórjuk meg.

Megjegyzés

A sütemény nagyon finom, bármely ünnepi asztalon megállja a helyét. A receptet Császár Etától kaptam, nagy köszönet jár érte. A sütemény nem édes, az íze fenomenális. - ditti56

Ezek is érdekelhetnek

Friss