Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Albánia konyhája

Albániát az utóbbi években kezdik felfedezni a turisták. Az Enver Hoxha által mindentől elvágott ország lassan felkerül a mediterrán nyaralóhelyek palettájára, teljes joggal.

Gazdag történelmi múlttal rendelkező, az Adriától a Jón-tengerig nyúló partszakasszal bíró országba érdemes ellátogatni. A helyi adottságok, a illíreken át a görögökön keresztül ívelő múltjuk mellett az albán gasztronómia is megér egy próbát.

A földrajzi fekvéséből adódóan az albán konyhát három jelentős hatás érte. Egyfelől az Adria túlpartján elnyúló olasz csizma ízei, másrészt a tőszomszédságukban élő görögök, harmadrészt a sokáig náluk állomásozó törökök konyhája hagyott mély nyomokat. Az albánok meg bölcsen megtanultak mindent, és ezzel a gasztronómiai bőséggel fogadják az ide látogatókat.

Ha igazi nemzeti eledelt keresünk Albániában, az a burek. A tartalmas, olcsó, laktató, szendvicsként funkcionáló ételt szinte bármelyik sarkon megvehetjük. Leggyakrabban sajttal töltik, de létezik belőle zöldségekkel kombinált vagy hússal készített verzió is.

Rengeteg családi étterem működik, és a legtöbb meg is él, mert az albánok nagyon szeretnek étterembe járni. A kis kifőzdékkel tele vannak a városok. Egymást érik a burekesek, a mish i fresket felirattal ellátott hentesboltok, ahol a friss húst a kedvünkre a hentes el is készíti. Ugyanígy létezik a pech i fresket, ahol a friss halakat készíti el az üzlet tulajdonosa a mi szánk íze és az ő szakácstudománya szerint.

A mediterrán népekre jellemzően nem túl sok leves került az albán étlapokra. Híres a fejleves (Pace Koke), amit juhfejből készítenek, illetve a taratot, ami a bolgároknál is létező, hideg uborkaleves.

A kommunizmus alatti nélkülözést követően a hús nagyon fontos szerepet kapott az utóbbi 20 évben az albán konyhában. Közkedvelt a bárány, a kecske, amiket a korábban említett henteseknél lehet kis adagokban kérni, vagy az éttermek előtt forgó nyárson sülő húsból ehetünk.

A húsokat szívesen főzik, sütik össze zöldségekkel, kedvelik a ragukat. A színhúson kívül a bensőségeket is szeretik, egyik jellegzetes ételük a Kukurec, egy birka belsőségekből készített nyárs, amelyet bélbe burkolnak, és parázson megsütik. Néhány jellegzetes albán húsos étel: Qofte Te Ferguara (általában bárányból készült sült húsgombóc), Tave Kosi (sült bárány joghurtos öntettel), illetve a Speca Te Mbushura (töltött paprika).

Az ország hosszán végignyúló tengerpartnak köszönhetően rengeteg a hal. Leggyakrabban grillen sütve kínálják, de hallal gazdagított egytálételek is gyakoriak az étlapokon.

A kecskéknek és a birkáknak köszönhetően nem csak a húsból van széles kínálat, hanem rengetegféle tejterméket is készítenek az albánok.  Ilyen például a Kosz, egy - a magyarok számára könnyen megjegyezhető, nevéven ellentétben igen fehér - joghurtital. Nagyon kedvelik az albánok, régebben a tradicionális kukoricakenyérrel ették. Rossz nyelvek szerint azért, mert különben a kenyér ehetetlen volt. A kukoricakenyeret már csak a turistáknak kínálják, ellenben a kosz a mai napig szerves részét képezi az albánok mindennapjainak. A joghurt mellett rengetegféle sajtot is előállítanak. A sós, kemény juh- és kecskesajtokat általában a saláták mellé kínálják, vagy előételként önmagában, illetve a legtöbb esetben ezzel töltik a bureket.

Az éghajlati tényezők jóvoltából az albánoknál sokféle zöldség és gyümölcs megterem. Nagyon kedvelik a paradicsomot, a paprikát, a kukoricát és a hüvelyeseket, de elterjedt errefelé az okra is. Az ebédekhez mindig nagy adag salátákat is kínálnak.

Desszertjeik - hasonlóan a legtöbb mediterrán népéhez - a mi számunkra élvezhetetlenül tömények és édesek. Kevés a piskótás desszert, inkább a töményebb, krémmel, mézzel, sziruppal gazdagon készített példányokat részesítik előnyben. Az olasz hatás örömére viszont remek fagylaltokat készítenek. Desszertként szokták fogyasztani a boza nevű krémes italukat is, ami kukoricából készül, de sokszor csupán friss gyümölcsöket esznek egy kis helyi mézzel megédesítve.

Mint a legtöbb mediterrán országban, Albániában is rengeteg olajfa nő. A legjobb minőségű és épp ezért leghíresebb olívaolaj a Berat környékén található fák terméséből készül. Ennek az olajnak a legalacsonyabb a zsírtartalma, és egészen egyedi ízzel bír. A fűszerek közül a fokhagyma és az erős paprika a legkedveltebb, de a vadon termő zöldfűszereiket is gyakran használják. Ha lehet, nem kevernek túl sok fűszert egy ételbe, inkább hagyják érvényesülni az alapanyagok ízét.

A szőlőművelés már az illírek óta jelen van Albániában. Néhány az őshonos szőlőfajtáik közül: Kallmet, Shesh i zi, Mavrud. A bor mellett szőlőből készül a raki is, ami egyfajta pálinka, és a görögök meg a törökök mellett az albánoknál is nemzeti ital. Rakit szilvából és eperfa termésből is készítenek, bár ezek inkább az ország északi részére jellemzők. Az alkoholok terén érdemes megemlíteni a főváros fémjelezte Tirana sört és a nemzetközileg is elismert Skanderbeg konyakot.

Burek pitetálban

Hozzávalók:
1 csomag (8 lapos) réteslap
50 dkg feta
3 fehérje
1 tojás
némi olívaolaj

Elkészítés: A pitetálat olajjal vékonyan kikenem. Ebbe fektetek egy réteslapot, olajjal megkenem, teszem rá a következőt, olajjal ezt is megkenem, jön rá a harmadik lap, majd az olajos masszázs, újabb lap. Erre viszont nem kenek olívaolajat, hanem a villával szétnyomott, tojásfehérjékkel és tojással alaposan elkevert fetát halmozom rá. Újabb réteslapért nyúlok, ezzel fedem a krémet, ezt már újra olajozom, jön a hatodik lap. Olajozom, ráfektetem a következő lapot, kenem, majd az utolsó lappal befedem. Összesodrom a széleit, hogy megtartsa a tölteléket, majd 190 fokon úgy 30-35 percig sütöm.

Qofte Te Ferguara

Hozzávalók:
50 dkg darált bárányhús
1 karéj régi kenyér
10 dkg feta sajt
1 vöröshagyma

frissen őrölt bors
1 teáskanál szárított mentalevél
liszt
olívaolaj

Elkészítés: A kenyeret megszabadítom a héjától, majd egy kevés vízbe beáztatom. Amíg ázik, addig összekeverem a húst a nagyon apróra vágott hagymával, a finomabbik reszelőn lereszelt fetával. Óvatosan sózom, majd hozzáadom a kinyomkodott kenyérbelet, fűszerezem, és alaposan összedolgozom. A masszából golyóbisokat gyúrok, azokat egy kis lisztben megforgatom, majd forró olajban kisütöm.


  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hozzászólások

klaudia011111
tobbszor voltam mar albaniaban. lagzin kivul nem igen jartunk ettermekbe, csak a csaladi korben szoktunk etkezni. kedves Mirelle, szerintem jol osszefoglaltad a leirottakat, sokoldaluan, ez elegendo olyan embereknek akik meg nem jartak albaniaban. kedves Tibor, ugy gondolom joindulatbol javitgattal, es ezert koszonet is jar, de irokent be kell latnod, hogy nem volt annak olyan kellemes jellege. albaniaban tenyleg nagyon kedvelik a bureket (ekezetek nelkul irtam az egesz hozzaszolast), nagyon sokfele keppen, formaban keszitik. nem tudom mit jelent a pitetal, de azt tudom, hogy ugy keszitik ahogy leirtad, altalaban kerek formaju tepsiben, ami neha fel meteres atmeroju is lehet. meg par eszrevetelem: - sok a tejtermek, amit sok csalad otthon keszit el. pl. vaj, ami sokszor megjelenik az asztalon is olvasztott formaban - vendeglatasnal az elso, hogy vagy lukummal vagy bonbonnal kinalnak meg - erdekes a fli, ajandeknak is szokjak vinni lagzikba, ez mondjuk hasonlit egy szaraz palacsintatortara, mert retegenkent van sutve, hogy a fedon van a parazs amit rahejeznek a tesztara. eleg jo, csak nekem hianyzik a cukor, nem igen hasznalnak edes eteleket. - mas most nem jut eszembe
Mirelle
Kedves Tibor! 3 hétnyi intenzív albán lét emlékiből és az albán diaszpóra által - angol nyelven - írt receptúrák tanulmányozása és az albán turisztikai hivatal gasztrokultúráról szóló anyaga (http://www.akt.gov.al/tinymce/jscripts/tiny_mce/plugins/filemanager/files/broshura_ture_harte/guzhina.pdf) alapján írtam az albán gasztronómiáról. Személyes mániámnak köszönhetően sokat és sokfelé ettünk az országban, kifejezetten nem turistáknak szóló helyeken. A megkapó ízvilág és az országon belüli gasztronómiai változatosság nagyon megfogott. Önnel ellentétben nem vagyok albán szakértő, csupán egy gasztronómiára fogékony ember. Az esetleges apró tévedések a nyelv nemismeretéből fakadhatnak, amit az ottlétünk alatt ugyan szorgalmasan próbáltunk elsajátítani, de sajnos eredménytelenül.
Dienes Tibor
Örülök ennek a cikknek, mert nagyjából áttekinti az albán konyhát. Kár, hogy aki írta, még nem járt Albániában, ezért tele van hibával: - a burek szerbül van, albánul byrek, ejtsd bürek. Van belőle Albániában túrós, joghurtos,húsos, spenótos, tökös, babos, pizzás. - tarator: nem levesnek, hanem salátának eszik, mint a cacikit. Van még finom halleves, zöldségleves és a magjarica, ami egy savanykás rizses leves. A Paçe inkább egytálétel, utána már nem esznek mást. - qofte te ferguara: ahogy mi se mondjuk, hogy sült fasírt, az albánok is csak qofte-t mondanak. Igaz van fasírtleves. - tave kosi: joghurtban sült bárány, nem bárány joghurtos öntettel. Na ez az igazi albán specialitás. - Kallmet az kadarka, a Mavrud inkább bolgár fajta. Amúgy van ott Tokai bor is:-) - A két receptnek köze nincs az albán konyhához, a fasírtba nem raknak kenyeret meg sajtot, pitatálról meg nem is hallottak... Jó étvágyat!
Eperke2
Igen, az albán konyha édességit sikerült párszor már megkóstolnom. Sajnos számomra borzasztó édes, tömény, szirupos az egész. Nemhiába az albán hölgyek sem csontsoványak:)))
Legodema3
Nagyon szeretem a mediterrán ételeket !!!!!

Magazin