Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

13 alapanyag, ami nem hiányozhat a kamarádból, ha rendszeresen sütsz

"Ha komolyabban neki akarsz látni a sütésnek, érdemes jól felszerelkezned" - tanácsolja Márk Szonja az Édesem Cukrászda és blog tulajdonosa. Lássuk, hogy milyen hosszan elálló élelmiszer legyen a kamrádban feltétlenül, az ő listája szerint!
Alkohol

Bármilyen alkoholt kell használnod, ügyelj rá, hogy mindig jó minőségű legyen, a rossz alkohol a süteményt is kellemetlenné teszi. Ne használj helyettesítőként aromát (pl. ha rumot ír a recept, nehogy rumaromát tegyél bele).

Aszalt gyümölcsök

Bármilyen kekszet vagy pitét feldob, ha aszalt vörös áfonyát, apróra vágott, puha datolyát vagy fügét szórunk bele. 

Cukor

Kristálycukor, nádcukor, porcukor, méz – én ezekkel édesítek. Cukorpótlót nem használok, ez nem az a műfaj. Hacsak nem vagy cukorbeteg, egyél ritkábban édességet, de akkor legalább jóízűt.

Csokoládé

Rendszerint kétféle kakaótartalmú étcsokoládét használok, egy 54 és egy 70 százalékosat. Nem muszáj ehhez ragaszkodnod, de érdemes egy komolyabbat és egy szelídebbet is tartanod. Soha ne használj olyan csokoládét, amely növényi olajat (pl. pálmaolajat) tartalmaz. Raktározz néhány tábla tejcsokoládét és fehér csokoládét is, kelleni fog előbb-utóbb.

Fűszerek

A hagyományos magyar cukrászat a fahéjon kívül nem sok fűszert használ, néha még egy kis citromhéjat vagy vaníliaaromát. Lépj ezen túl: a kardamomnak, a gyömbérnek, a szegfűszegnek és a szerecsendiónak is jó hasznát veszed majd, de nyugodtan kísérletezz merészebb fűszerekkel és friss fűszernövényekkel is.

Kakaó

Csakis cukrozatlan, minimum 22–24 százalékos zsírtartalmú változatban.

Lapzselatin

Nem használok zselatinport. Tapasztalataim szerint a lappal könnyebb dolgozni, mert soha nem csomósodik.

Liszt

A búzafinomliszt alap. Ami jöhet még pluszban: teljes kiőrlésű búzaliszt, teljes kiőrlésű rozsliszt, kenyérliszt. Ha bírja a pénztárcánk, mandulalisztet is tarthatunk otthon.

Olajos magvak

Dióból, mandulából, pisztáciából vagy török mogyoróból sosem árt, ha valamelyik van otthon. Mindig kóstold meg, mielőtt felhasználnád, mert az olajos magvak könnyen avasodnak.

Sütőpor, szódabikarbóna, élesztő

Ugyan én friss élesztőt tartok a cukrászdámban, de a por­élesztő sem ördögtől való. Semmivel sem rosszabb, mint a friss, viszont jobban eláll, és mindig kéznél van, ha hirtelen eszedbe jut, hogy kakaós csigát gyúrj reggelire.

Bármilyen finom szemű tengeri só megteszi. Ne feledd, minden édességbe kell egy kis só is.

Vanília

Vaníliarúd a legjobb választás, de vaníliaőrlemény, paszta vagy vaníliakivonat is tökéletes.

Zabpehely

A receptjeimben többnyire finomszemű zabpelyhet használok.

MÉG TÖBB TIPPET ÉS RENGETEG KIPRÓBÁLT, ÍNYCSIKLANDÓ RECEPTET TALÁLSZ SZONJA ÉDESEM SÜTEMÉNYEI CÍMŰ KÖNYVÉBEN!

MÁRK SZONJA MINDMEGETTÉN MEGJELENT RECEPTJEIT ITT TALÁLOD >>>
 

Ezek is érdekelhetnek

Friss