Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Aki a halat szereti...

Nagyon szeretem a halételeket, Magyarországon a szakácsnak nem adatik meg, hogy ilyen kínálatból válogasson. Nem is volt könnyű megszokni... De azóta sok idő telt el. Bejárva a keleti, majd a nyugati partot, a Key West halpiactól Boston Wulf's-ig, a Pike Place (Seattle) halpiactól a Redondo Beach-ig, sokat tapasztal az ember.

A halak ólomtartalma miatt mostanában csak az interneten vásárolok. A lazacot és a homárt Alaszkából hozatom. A szállítás megbízhatóságának köszönhetően a filék és tengeri herkentyűk alapos csomagolásban másnap már az ajtóm előtt vannak. Homárt csakis frissen érdemes venni, fagyasztottat csak akkor veszek, ha "Baked LobsterTail" van a menün. Itt Los Angeles-ben 25 mérföldnyire lévő Redondo Beach-i halpiacra járok. A fagyasztott "homárderék" olyan minőségű, hogy szinte könnyebb dolgozni vele, mint a frissel. Főzés előtt szobahőmérsékleten kell kiolvasztani.

Mindig van egy kedvenc halételem. Most a homárért vagyok megbolondulva, vaníliaszószban sütöm. Erre a recepre csakis friss homárt ajánlok. A homár fejét levágjuk (félretehetjuk alaplének), testét páncélostul felkarikázzuk ujjnyi vastagra. Ollóival együtt forró serpenyőbe dobjuk, és egy jókora kanál vajat adunk hozzá. Közepes hőfokon 6-8 percig pirítjuk, és közben friss vaníliarudakat (hosszában félbevágva) dobunk rá. Pici só, frissen őrölt fekete bors következik. Meglocsoljuk egy kis konyakkal, vagy fehérborral. Ezek után sütőbe tesszük (400F), és 5 perc múlva tetszés szerint párolt zöldségekkel (spárga, brokkoli) és krumplipürével tálaljuk. Ne felejtsük el a finom szószt a serpenyőből rákanalazni a kitálalt homárra!


 

A chef ajánlata:

Párolt garnélarák citromos rizottóval

Hozzávalók:
6 dl zöldséges alaplé
2 dl rizs
olíva olaj, vaj,
½ fej közepes vöröshagyma
½ dl Chardonnay
½ citrom leve
parmezán

bors

Elkészítés: A rizottót olajon felhevítjük, rádobjuk a finomra vágott vöröshagymát, majd forró zöldséges alaplével fölengedjük, fűszerezzük sóval és őrölt feketeborssal. Rádobjuk a petrezselymet, egy kanál vajat, ráöntjük a Chardonnayt, rácsavarjuk a citromot és letakarva, közepes tűzön (néha kavargatva) puhára pároljuk. A jó rizottó puha és szaftos. Ha főzés közben a lé elpárolgott, akkor öntsünk egy kis vizet hozzá. A rákot forró serpenyőben, vajon 2-3 percig pároljuk, de grillezhetjük is. Tálalás előtt a rizottóba parmezán sajtot reszelünk. Forrón tálaljuk.

Elkészítési idő: 35 perc

Ezek is érdekelhetnek

Friss