Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ajvárleves chilis sajttal, valamint további grillezési tippek - Balázstól

Az ajvár sült padlizsánból, sült kápiapaprikából készül, a balkánról származik, ott is inkább Szerbiában honos, és természetesen a gyakorló háziasszonyok mindegyike a saját receptjére esküszik.

Leginkább mártásként használják húsokhoz, halakhoz és zöldségekhez, pácolni is lehet vele, de a grillen füstölt, egészben sült húshoz az ajváros majonéz is kitűnő. Vagy akár leves is készíthető belőle...

Ajvárleves chilis sajttal

Hozzávalók 4 személyre:
1 fej hagyma
½ padlizsán
½ dl olívaolaj
2 db pritamin paprika
1 dl fehérbor vagy rosé
20 dkg ajvár
6 dl csirke alaplé
20 dkg feta sajt

Elkészítés: 1. Egy hosszában félbevágott padlizsánt előmelegített sütőben, 180 fokon, 20 percig sütünk, rácson.
2. A hagymát apróra vágjuk, a pritamin paprikát kockára vágjuk.
3. A hagymát olívaolajon lepirítjuk, hozzátesszük a paprikát, felöntjük a borral.
4. 2-3 percig forraljuk, majd a padlizsán húsával együtt botmixerrel leturmixoljuk, hozzáadjuk az ajvárt, és a csirke levest, felforraljuk, és 10-12 perc alatt lassú tűzön főzzük.
5. A fetasajtot 2x2 cm-es kockákra vágjuk, apróra darabolt chili paprikában megforgatjuk, és a kitálalt forró leves tetejére tesszük betétként.

Elkészítési idő: 30 perc
Fogyasztható:  azonnal
Energia tartalom:  289 kcal

Természetesen ajvárt mi magunk is készíthetünk, akár grillen! Ehhez a  padlizsánt (egészben vagy félbe vágva) és a paprikákat a grillen megsütjük, a héjuk nyugodtan megfeketedhet. A paprikát kicsumázzuk, meghámozzuk, a padlizsán belsejét kikaparjuk. Ha eléggé megsültek, villával is össze lehet nyomkodni, de használhatunk turmixgépet is. Ehhez jön hozzá az összezúzott fokhagyma, apróra vágott hagyma (előtte mindkettőt feldobhatjuk egy kicsit a grillre), olívaolaj, némi ecet vagy citromlé, só, bors ízlés szerint.

A grillezésről, grillsütőkről már beszéltem, de mivel a téma aktuális, és még van bőven trükk és praktika, folytatom...

Begyújtás, füstölés, hőmérséklet

A füstölést különféle keményfák segítségével végezzük: cseresznyefa, égerfa, hikorifa a legjobb, viszont kerülni kell a puhafákat, a fenyőt például, mert gyanta kerülhet a füstbe, ezáltal a húsra. Minden olyan puha fa is, amit otthon találunk, az esetlegesen vegyszerrel kezelt fa is, veszélyes lehet. Na meg a gyújtósra is oda kell figyelni, azok a folyadékok, amelyekkel le kell locsolni a szenet, hogy begyulladjon vagy jobban égjen, attól aztán olyan íze lesz a húsnak, mintha körömlakklemosóval pácoltuk volna. Igyekezzünk természetes anyagokból dolgozni, a begyújtásnál használhatunk úgynevezett kéményt, más néven kürtöt. Ha már begyújtottuk, kezünkkel ellenőrizhetjük, milyen a hőfok. Ha a rácstól a kezünket 15 cm-re tartjuk, 4-5 másodpercig bírjuk, ha kb. 180 fokos, ha 200 fok felett van, csak 1-2 másodpercig tudjuk kezünket itt tartani.

Húsok sütése

Ha olyan húst sütünk, ami zsírosabb, levágjuk róla előre a zsíros részt (amit én nem ajánlok), vagy a szenet húzzuk félre alóla, így nem fognak felcsapni a lángok a lecsöpögő zsírtól.

Ha nagy melegben grillezünk, nagyon fontos, hogy vigyázzunk az alapanyagok minőségére, bár közhelynek tűnik, de sok problémától mentesülhetünk. Például a nyers húst mindentől elszeparálva tartsuk, és csak akkor vegyük ki a hűtőből, amikor felhasználjuk. Esetleg külön hűtőtáskában, árnyékban tarthatjuk. Nagyon fontos, hogy 25-30 fokos melegben 1,5 órán keresztül nem szabad kint tartani az ételeket. Igyekezzünk a hideg ételeket hidegen tartani, a meleg ételeket melegen tartani, akkor nem lehet nagy baj.

Ha vastagabb húsokat grillezünk, érdemes beszerezni egy úgynevezett belső magmérőt, amit a húsba szúrva meggyőződhetünk arról, mikor van kész, így nagyon jó szaftos maradhat a hús.

Ha steaket készítünk, a médium esetében a 68-70 fok a legoptimálisabb,  alacsonyabb belső hőfok kell, ha véresen szeretnénk, magasabb, ha átsütve akarjuk.

Szárnyasoknál kicsit magasabb a fok, 79-85 fok körül. Némely, állítólagos szakirodalom a madárinfluenzával indokolja, hogy az a biztos, hogy jól szárítsuk ki kívül-belül a csirkét, és akkor nem lehet baj. Hát, szerintem ez egy óriási marhaság, és aki ilyeneket ír gasztrolapokban, az veszélyesebb a magyar gasztronómiára, mint az influenza. Ugyanis ez egy felületi probléma, és nem áll kapcsolatban azzal, hogy mennyire hagyjuk szaftosan a hús belsejét. Csak erről elfelejt beszámolni a sajtó.


Na jó, ne kanyarodjunk el, szóval, grillre fel, forgassátok a húsokat! És amíg a hús sül, étvágygerjesztőnek vagy - ha a mai trend szerint szeretnék szólni - welcome soup-nak kínáljatok ajvárlevest a vendégeiteknek! 

Ezek is érdekelhetnek

Friss