Keress receptre vagy hozzávalóra
Hirdetes
Recept feltöltés

Ájult imám padlizsánja

default user icon
14 4.7/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 4 közepes padlizsán
  • 1 hámozott paradicsom konzerv
  • 2 nagy fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 marék durvára vágott mandula
  • 1 kávéskanál cukor
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 1 kávéskanál majoránna
  • só, bors
  • 4 evőkanál olívaolaj

Elkészítés

    Elkészítés: A padlizsánokat hámozatlanul hosszában kettévágjuk, mélyen bekockázzuk, fél órára erősen besózzuk, hogy a magok keserű levét kidobja (ha ezt kihagyod, kidobhatod az ételt). Közben a paradicsomkonzervet kinyitjuk, a paradicsomokat összedaraboljuk, majd a hagymákat felkarikázzuk, a petrezselymet finomra vágjuk. Ha letelt a fél óra, a padlizsánokat leöblítjük, kinyomkodjuk, vágott felükkel lefelé alufóliával vagy sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük és 180 fokra melegített sütőben 20 perc alatt puhára sütjük. Közben egy serpenyőben az olívaolajon megfonnyasztjuk a hagymát, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a majorannát, a fahéjat, a cukrot. Sózzuk, borsozzuk, fedő alatt tovább pároljuk (5-10 percig), majd hozzáadjuk a mandulát és a petrezselyem felét. Félretesszük.

    A megsült padlizsánokat megfordítjuk, belsejüket mélyebb tálba kanalazzuk. Hozzáadjuk a paradicsomot és a finoman illatozó hagymás keveréket. Jól összekeverjük, és visszatöltjük a padlizsáncsónakokba. 220 fokra kapcsolt sütőben további 20 percig sütjük (az innen jövő illatoktól ájult el az imám :-)). Langyosra hagyjuk hűlni, tetejére szórjuk a maradék petrezselyemzöldet.

    Friss kenyérrel, párolt rizzsel tálalhatjuk, de hidegen is kitűnő, akár húsok mellé köretnek is.

    1 adag: 220 kcal

Megjegyzés

Ha gazdagítani akarjuk, akkor a darált csirkemellet olajon lesütünk, és azt is a töltelékbe keverjük. A receptet évek óta készítem a padlizsánszezonban. A párom a hússal gazdagított verziót imádja, de 90 napos diétába is jó illeszthető.

MME
Hirdetes
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetes

Hozzászólások

haereticusdothu
"(ha ezt kihagyod, kidobhatod az ételt)" Dobd ki ezt a hülyeséget. Max a már löttyedt, megfeketedett magú padlizsán lehet keserű, esetleg.
zsgal
Kedves ceruza, legközelebb ne bajlódj a mandulával, hanem tedd néhány percre forró vízbe, és meglátod, a fehér mendulák hopp! kiugrálnak a barna héjukból.
cereza
Gyerekek, ha ettetek már finomat!!!!! Hálás köszönet a receptért!!! Mondjuk mi csak hárman vagyunk, ezért eleve csak 3 padlizsánból csináltam, azt is úgy kalkulálva, hogy másnapra is jusson mindenkinek egy-egy \"csónak\" ;) Szóval a töltelék mennyiségét nem csökkentettem ;) Én a hagymás töltelék készítése közben ájultam el az illatoktól, egyszerűen leírhatatlan. Picit több hagymát (2 vöröset és 2 lilát), több cukrot, és biztos, hogy több fahéjat használtam, de gondolom, mindenki a saját ízlése szerint változtatgatja a receptet ;) A végén a paradicsomkonzervet nem is akartam beletenni, de hát mivel a recept írja, nem hagytam ki. Szerintem sokat nem oszt, nem szoroz, de mindenesetre tarkább (ezáltal szebb) lett tőle a végeredmény. A tepsibe épp\' hogy elfért a 6 padlizsáncsónak - nem tudom, ha esetleg valaki 8-cal próbálkozik, bele tudja-e paszírozni a tepsibe mindet... Szerintem nem biztos, hogy belefér, érdemes előtte tesztelni (lehet, hogy csak a mi padlizsánjaink voltak nagyok...). Nagyon jó a mandula benne. Szerencsére nekem mindig van itthon, de olvastam, hogy felhasználás előtt minimum 24, de inkább 48 órán keresztül áztatni kell, folyamatosan cserélve az áztatóvizet. Én ezt betartom, és utána, szárítás előtt szépen le is pucolom a héját egyesével. Macerás, de bevállalom. Megszárítás után csavaros üvegbe teszem (fontos, hogy száradjon ki jól pl. egy konyharuhán szétterítve, nehogy bepenészedjen!). Hónapokig fel lehet használni, és ha jön egy ilyen recept, akkor is azonnal meg lehet csinálni, ha a többi hozzávalót sikerült beszerezni ;) Vicces volt, mert én valahogy elkezdtem kienni a csónakból a tölteléket, amikor észrevettem, hogy a párom megeszi a padlizsánt is szőröstül-bőröstül :D :D :D Akkor esett le a húszfillér, hogy ja tényleg, a padlizsánt is meg lehet enni tokkal-vonóval :D :D :D A végén a petrezselymet el is felejtettem rászórni, de mivel ki volt készítve, szerencsére a srácok észrevették ;) Parmezánt reszeltünk rá, de ementálival is jó. Meg hát magában is, nem kell feltétlenül \"elrontani\" sajttal, főleg, ha valaki vegán étrendet követ. Nem egy félórás recept, de minden percét megéri ráfordítani, mert a végeredmény mindenért kárpótol. Köszi a receptet még egyszer, mindenkinek sok sikert hozzá - és jó étvágyat! ;)
b0b0rjan
De hát itt szó sincs a magok kivételéről (vissza kell tölteni, olvassátok újra)! És a sózás valóban hasznos, nekem eddig mindig csípte a nyelvem a padlizsán. Most meg nem. A tetejére reszeltem sajtot. Köretként kuszkuszt készítettem, nagyon illik hozzá. Nagyon finom, köszönöm!
Forcas
Én se vettem még ki soha a padlizsán magját, és nem volt egyszer se keserű. De én mindig kicsit, fiatalt vettem, mivel csak magamra főzök, lehet ha nagyobbat vennék, annak már keserű lenne az íze? Pl. az öreg cukkininek sem jó a magja (igaz, olyat nem nagyon látok üzletben, piacon, mi háztól szoktuk kapni ezeket a több kilós monstrumokat).
andocz
Köszi a receptet! Épp most kóstoltam meg, tényleg isteni finom. Hámozott konzervparadicsom helyett passzírozott paradicsomot használtam, mert nálunk általában az van itthon.
pmlivia
Nagyon finom, igazán nagyszerű recept!
firstlady
Én is azt akartam írni, amit Picivili, mármint hogy nem kell a hókuszpókuszokkal elriasztani a népet a padlizsánevéstől. :-) A magokat soha életemben nem vettem ki, és ha a padlizsánt egészben sütöm (vagy mikróban puhítom, bocs\' a szentségtörésért), akkor sem lesz keserű. Amúgy ez egy remek étel, hússal és anélkül is.
albuzalu
nem tudom milyen de rosz nem lehet!!! puszi eniko
NLBerni
Furcsállottam a fahéjat a receptben, de végül is tettem bele és nem bántam meg. Nagyon finom lett, köszönöm!
Hirdetes

Hasonló Receptek

Magazin

Hirdetes
Hirdetes