Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Nehezen indul a nap? 10+4 tipp, hogy felpörögj és sikeresebb légy!

Az évek múltával velünk együtt öregszik a szervezetünk is. A jó hír azonban, hogy vannak olyan ételek és italok, amik segítenek formában maradni nem csak fizikaiag, hanem szellemileg is! Íme a legjobb emlékezetjavító és koncentrációs képességet fejlesztő élelmiszerek, és néhány extra tipp a pörgősebb napokért!

A legnépszerűbb ételek és táplálék-kiegészítők listáján egészen biztosan találkozhatsz ezekkel az élelmiszerekkel mostanában. De vajon tényleg olyan kedvezően hatnak-e az agyunkra, figyelmünkre és memóriánkra, mint ahogy ígérik?

Koffein

A koffeintől éberebbnek érezheted magad, legjobb mellékhatása pedig, hogy amellett, hogy energetizál, segíti a gondolkodást is. Egy gyors ébresztőért bármikor fordulhatsz egy esszpresszóhoz, csokoládéhoz vagy bármely más, koffeines italhoz.

Ám a hatás nem tart sokáig, és arra sem árt figyelni, hogy ne adagoljuk túl a kávénkat, különben a pozitív hatás elmarad, helyébe pedig idegesség és zavarodottság lép.

Koffeintartalmú italok a kávén túl >>>

Cukor

A koffeinhez hasonlóan a cukor is jelentős élénkítő hatással bír, az agyunk számára ez az első számú "üzemanyag". Nem is annyira a hagyományos asztali cukor az, ami felpörgeti elménket, hanem inkább a glükóz, amit szervezetünk állít elő a különböző cukrok és szénhidrátok bevitele során. Ez az oka annak, hogy egy pohár cukros üdítő után jobban megy a gondolkodás, és fokozódik a szellemi kapacitásunk.

De mint a koffein esetében is, túlzott fogyasztása az ellenkezőjére fordítja az agyra gyakorolt hatást, és kifejezetten károsíthatja memóriánkat, ezért a cukrot is csak mértékkel érdesemes fogyasztani, így pedig az elhízást is megelőzhetjük.

Cukor a kedvenc finomságainkban >>>

Reggeli

Szereted kihagyni a reggelit? Érdemes pedig nem ellógni a nap első étkezését, mert ahogy azt tanulmányok is igazolják, egy jó reggeli hosszútávú emlékezet- és figyelemjavító hatással bír. Tanulók esetében egy energiadús reggeli a tanulmányokra is kihat, és jobban teljesítenek a reggelit mulasztó társaiknál. Egy egészséges napindító elengedhetetlen hozzávalóia következők: rostokban gazdag teljes kiőrlésű gabona, tej- és biotermékek. Ezzel szemben a zsíros reggelik a koncentráció hanyatlásához juttatják agyunkat.

Az egyetlen jó tanács itt is csupán annyi, hogy mértékkel! A túlzott evés elálmosít és lefáraszt, ez pedig megnehezíti a gondolkodást.

Egészséges reggelik >>>
Reggelizz! >>>

Hal

A hal első számú fehérjeforrás, és az egyik legnagyobb támogatója az agyunknak is. Omega 3 zsírsavakban gazdag, ennek köszönhetően pedig remek agyserkentő táplálék. Ezek a telítetlen zsírsavak bizonyítottan lassítják a demencia és a szellemi leépülés folyamatát, csökkentik a stroke veszélyét, ezenkívül pedig jelentősen javítják az emlékezőképességet.

Hetente kétszer érdemes a halat beiktatni az étrendünkbe, elménk és szívünk egészségének megóvása érdekében.

Halas receptek >>>

magvak és csokoládé

A különböző diófélék és olajos magvak magas E-vitamin-tartalmuknak köszönhetően segítenek kivédeni, legalábbis lelassítani az öregedéssel járó szellemi hanyatlást. Az étcsokoládé hasonlóan pozitív befolyással van testi-lelki-mentális egészségünkre, mert nem csak boldolgságérzetünket növeli, de nagy szerepe van a rák megelőzésében és szellemi frisseségünk megőrzésében is. Ezentúl pedig olyan természetes élénkítőszereket tartalmaz, mint a koffein, ami segítheti az összpontosítást.

Naponta pár kocka étcsoki és egy maréknyi mandula, mogyoró, vagy tetszés szerinti dióféle biztosan meghozza majd a kívánt eredményt, mindezt a lehető legegészségesebb kalória-, zsír- és cukorbevitellel.

Ételek, amiktől boldogabb leszel >>>

Avokádó és a teljes kiőrlésű gabonák

Minden szervünk működése a véráramhoz kötött, ezért kiemelt figyelmet érdemel a szívünk és az agyunk. Egy teljes kiőrlésű élelmiszerekben és organikus alapanyagokban (mint például az avokádó) gazdag étrend jelentősen csökkentheti a koleszterinszintet, valamint az érrendszeri megbetegedések kockázatát. Ez meggátolja a plakkok képződését, és felfrissíti a véráramot, beindítva ezzel agysejteinket is. 

A teljes kiőrlésű gabonák emellett szintén rengeteg E-vitamint és élelmi rostot tartalmaznak, az avokádó pedig egy igazi telítetlen zsírokban gazdag szupergyümölcs, ami hozzájárul a véráram egészséges működéséhez. 

Tudj meg többet az avokádóról >>>

Áfonya

A tápláló áfonya is egy olyan szupergyümölcs, ami a kutatások szerint segít csökkenteni és enyhíteni az öregedést kísérő agyi elváltozások és betegségek, többek között például az Alzheimer kór és a demencia tüneteit.

Patkányokon végzett állatkísérletek igazolják, hogy a fogyokúrás étrendbe beépített, áfonyából készült sűrítmények növelik a tanulásra és az izomépítésre való kapacitást is: az áfonyakoncentrátummal etetett, kifejlett egyedek ugyanis pont olyan jól teljesítettek, mint még fejletlen, növekedésben lévő társaik. 

Áfonya, a csodabogyó >>>

Vitaminok, étrend-kiegészítők és ásványi anyagok

A különféle étrend-kiegészítők hozzájulnak az áltlános jólléthez, és bár az olyan kiegészítők, mint a B-, C- és E-vitamin, a béta-karotin és a magnézium jelentős agyserkentő hatással is bírnak, csak azok számára hasznos anyagok, akiknek már eleve hiányt szendved a szervezetük belőlük.

Egyes kutatások szerint a ginzeng és a ginkgó (páfrányfenyő), valamint a különböző vitaminokból, ásványi anyagokból és gyógynövényekből készült keverékek is hozzájárulnak agyunk műkődéséhez, ám ez a tézis még további bizonyításra szorul.

Vitaminkúra a megtépázott idegekre >>>

Ha fontos nap előtt állsz...

Ha gyorsan akarod növelni a teljesítőképességedet, kezdd a napot 100%-os, frissen facsart gyümölcslével, teljes kiőrlésű lazacos szendviccsel, és egy eszpresszóval. A megfelelő étkezés mellett pedig még ezekre figyelj oda:

Aludd ki magad, feküdj le időben!

Fogyassz sok folyadékot (főleg vizet) napközben!

Végezz rendszeres tesmozgást, ez segít jobban gondolkodni!

Meditálj! Ez segít ellazulni, és kitisztítani a fejed.

még többet találsz az egészséges táplálkozásról itt >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss