Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Afrikai harcsafilé mustármártással és paszternákpürével - Zsolttól

Egy fantasztikus étel következik ma, az afrikai harcsa mustármártással és paszternákpürével, mely lehet egyszerű vagy ünnepi fogás is. Aki nem szereti a harcsát, próbálja ki lazaccal vagy fogassal!
Az afrikai harcsáról

Az afrikai harcsa - vagy más néven tüdős harcsa - olyan hal, ami bármire ráharap, ezért vannak horgászok, akik kedvelik és vannak, akik nem annyira. Ellentétben a szürke harcsával, ennek a húsa barna színű sütéskor, és nem olyan kemény, mint a szürke társa. Árát tekintve nem túl drága, sok szupemarketben megtalálható frissen, filézve vagy szeletelve, de elkészíthetjük egészben sütve is, a mustármártás és a püré akkor is illik mellé.

Afrikai harcsafilé mustármártással és paszternákpürével

Hozzávalók 4 személyre:
70 dkg burgonya
30 dkg paszternák
20 dkg vaj
2 dl tej
szerecsendió
80 dkg afrikai harcsafilé
5 dkg rétesliszt
½ l étolaj
8 dkg póréhagyma
3 gerezd fokhagyma
1 db babérlevél
5 szem feketebors
1 teáskanál mustármag
1 dl fehérbor
2 dl halalaplé
1 dl tejszín
15 dkg mustár
1 evőkanál méz
2 evőkanál étkezési keményítő
10 dkg tejföl

Elkészítés:
1. A burgonyát és a paszternákot meghámozunk, összekockázzunk, és feltesszük főni úgy, hogy a víz kétujjnyira ellepje. Ha megfőtt, leszűrjük, áttörjük.

2. 10 dkg vajat felmelegítünk, 2 dl tejet hozzáadunk, sóval, szerecsendióval ízesíthetjük. Lassú mozdulatokkal simára keverjük.

3. 10 dkg vajon megpirítjuk a póréhagymát és a fokhagymát, adunk hozzá babérlevelet, feketeborsot, mustármagot.

4. Felengedjük fehérborral és halalaplével (lehet zöldségleves vagy víz is), és a felére beforraljuk.

5. Majd hozzáadunk 1 dl tejszínt, 15 dkg mustárt, 1 evőkanál mézet, sóval ízesítjük. 2 evőkanál vízzel elkevert étkezési keményítővel sűrítjük. Dúsíthatjuk tejföllel, kiegészíthetjük petrezselyemzölddel, kaporral, kaprival…

6. Az afrikai harcsafilét felszeletelünk, sózzuk, réteslisztben megforgatjuk, olajban szép pirosra sütjük, papírszalvétán leitatjuk tálalás előtt.

7. A kisütött harcsát a pürével és a mustármártással tálaljuk.

 

A mustármártásról

A mustármártáshoz érdemes valamilyen jó minőségű mustárt használni, akár ízesített mustárt is, pl. narancsosat. Az alapmártás elkészítése után pedig szabadon beállíthatjuk, hogy mennyire szeretnénk mustárosra, az már nem befolyásol a mártás állagán. Még tálalás előtt kicsi cukorral és akár tejszínhabbal is érdemes fellazítani a mártást, így még légiesebb élményben lesz részünk. Az édes ízt kedvelők kiegészíthetik mézzel és kaporral.

A paszternákról

A paszternák hasonlít a petrezselyemgyökérre, de kicsit rövidebb és tömzsibb. Édeskés ízű, és egy kicsit illatosabb, mint a petrezselyem. Hosszanti irányban egész vékonyra szeletelve finom chips is készíthető belőle, amit akár köretként is fogyaszthatunk zöldsaláta mellé. Levesnek is szenzációs (paszternákpüré leves).

És egy kis személyes élmény…

Amikor először találkoztam harcsával, még tanulóéveimet töltöttem a szegedi csárdában. Tisztán emlékszem a pillanatra. Kinyitottam a hűtőkamrát, és igencsak meglepődtem, amikor szembenézett velem egy 2 méter 30 cm-es tiszai harcsa. Hatalmas állat volt, 10 cm vastag zsír volt rajta, és négyen is alig bírtuk lehúzni a bőrét. Ez akkora fogás volt, hogy még a szegediek is csodájára jártak, és a csárda előtt fotóztatták magukat a harcsával. Rég volt, de igaz volt.

 

Ezek is érdekelhetnek