Elkészítés: A tésztához a hozzávalókat a fenti sorrendben bepakolom a kenyérsütőgép üstjébe: először a langyos tejet, majd a porcukrot, a lisztet és a tetejére az élesztőt. Dagasztóprogramra állítom és bekapcsolom a gépet, majd mikor már a tészta összeállt, hozzáadom a langyos olvasztott vajat, és hagyom, hogy jól bedagassza a gép. Én általában száraz élesztőt használok, de ha kenyérsütőgéppel készítem a tésztát és friss élesztőt teszek bele, azt is csak rámorzsolom a liszt tetejére, mert a gép tökéletesen eldolgozza és dagasztás közben picit melegíti is, így nagyon szép, kidolgozott kelt tésztát kapok. Ha kézzel készítjük a tésztát, akkor egy mokkáskanálnyi cukorral édesített, kézmeleg tejben felfuttatjuk a friss élesztőt és úgy dolgozunk vele tovább.
Tiszta konyharuhával letakarva pihentetjük 30 percig, míg duplájára kel. Majd enyhén lisztezett munkalapon óvatosan átgyúrjuk, és 5 percig letakarva pihentetjük.
Miközben a tészta kel, elkészítjük a vaníliapudingot. Ehhez a tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, a vaníliával és a liszttel, majd a tejet fokozatosan adagolva és simára keverve vele felfőzzük. Mikor kellően besűrűsödött, levesszük a tűzről, kihűtjük.
Az áfonya szemeket megmossuk, papírtörlővel megszárítjuk.
A tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, és 4×4 részre vágjuk, azaz 16 darab egyforma négyzetet kapunk. Mindegyik négyzet közepét a két hüvelykujjunkkal kilapítjuk, fészket készítünk úgy, hogy körülbelül egy centis peremet hagyunk. A sarkokat kissé összecsípjük.
Az így kiképzett fészkekbe 1-1 evőkanálnyi pudingot teszünk, mindegyik süteményt kirakjuk ízlés szerint áfonyaszemekkel. Ha nem szeretnénk hőkezelni az áfonyát, akkor elég csak a végén szépen elosztani a süteményeken. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket, és a tészta szélét lekenjük tojássárgájával.
Előmelegített sütőben 190 fokon 25-30 perc alatt megsütjük. Mikor elkészültek a sütemények, lekenjük őket vékonyan egy kevés forró baracklekvárral, ettől gyönyörű fényesek lesznek.