Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Áfonyás-vaníliakrémes kosárka

Hozzávalók

  • 1 csomag leveles tészta (330 g, 3 mm vékonyra nyújtott)
  • 3 db tojás
  • vaj vagy margarin a tepsihez
  • 2,5 dl tej
  • 1 rúd vanília
  • 8 dkg finom szemcséjű kristálycukor
  • 2,5 dkg kukoricakeményítő
  • 1 ek porcukor
  • 20 dkg áfonya
  • citromfű vagy menta a díszítéshez

Elkészítés

    1. A kigöngyölt tésztából 6 cm átmérőjű süteményszaggatóval kivágunk 24 db kerek lapot, és egy 5 cm-es kiszúróval kivágjuk 18 db-nak a közepét. A 6 teljes korongot villával megszurkáljuk, és megkenjük 1 db szétválasztott tojás elkevert fehérjével. Mindre egy-egy tésztagyűrűt helyezünk, ezeket is megkenjük, majd a maradék tésztagyűrűk egymásra helyezésével ugyanígy folytatjuk a kosárkák építését. A legfelső gyűrűket finoman lenyomkodjuk, és megkenjük a kevés vízzel elkevert tojássárgájával. Végül a kosárkákat kikent tepsibe ültetjük, és 220 fokra előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük, 10-12 perc alatt.
    2. Közben a krémhez 2 dl tejet felforralunk a hosszában felhasított vaníliarúddal és 3 dkg cukor ral együtt. A maradék 2 tojást is szétválasztjuk, és a sárgájukat kikeverjük a maradék tejjel, valamint a keményítővel. A tojásfehérjékből 1 csipet só és a maradék cukor hozzáadásával kemény habot verünk.
    3. A vaníliarudat kiemeljük az edényből. A tojássárgáját óvatosan a tejbe keverjük, és egyet forralunk rajta. Azonnal beleforgatjuk a habot, majd egyenletesen megszórjuk a porcukor ral, hogy ne bőrösödjön.
    4. Az áfonyát megmossuk és lecsepegtetjük. Végül a kosárkákat megtöltjük a kissé kihűlt krémmel, és megrakjuk a gyümölccsel. Zöldfűszer-levélkékkel díszítve kínáljuk.
A nagy korongokból kivágott kisebbeket külön megsütheted (pl. sajtos tallérnak) vagy a tetszőleges későbbi felhasználásig lefagyaszthatod.
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin