Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sütés nélküli áfonyás torta (paleo)

60 perc
egyszerű
költséges
10 adag
Hozzávalók
  • A tortaalaphoz:
  • 3/4 bögre dió
  • 1/2 bögre mandula
  • 18 dkg datolya
  • 1/2 tk vaníliaaroma
  • csipet só
  • kevés víz
  • A tortakrémhez:
  • 2 bögre kesudió (melyet előtte való este vízbe kell áztatni)
  • 2-3 ek méz vagy agavészirup (vagy juharszirup)
  • 2 ek eritrit
  • 1 tk vaníliaaroma
  • 2 db zöldcitrom vagy lime leve reszelt héja
  • 1 db citrom leve és reszelt héja
  • 20 dkg áfonya + a díszítéshez

Elkészítés

  1. A kesudiót elkészítés előtti este egy tálnyi vízbe beleáztatjuk. Ha egész datolyáat használunk, akkor azokat kimagozzuk.
  2. A tortaalaphoz a mandulákat és a datolyákat ledaráljuk vagy összeturmixoljuk, majd hozzáadjuk a vaníliaaromát és a csipetnyi sót, majd alaposan összekeverjük. (Ha nem áll össze rendesen a tortaalap, egy kevés víz segíthet a tapadásban.) A masszát egy tortaformába helyezzük, egyenletesen eloszlatjuk, majd berakjuk a hűtőbe, amíg a krém elkészül.
  3. A krémhez az előző este beáztatott kesudiókat lecsepegtetjük, majd összeturmixoljuk. Keverés közben egyenként hozzáadjuk a mézet vagy a szirupot, a vaníliaaromát, az édesítőszert, a lime és a citrom levét, valamint a citrom és az egyik lime héjának reszelékét. Végül az áfonyát is hozzáadjuk és krémesre keverjük. (Ne az összes áfonyát tegyük bele, hagyjunk jó pár szemet díszítés gyanánt a torta tetejére!)
  4. Amint a krém elkészült, a hűtőből kivesszük a tortaformát a lehűlt tortaalappal és szépen, egyenletesen eloszlatjuk a tortaalapon a krémet. Ezután a másik zöldcitrom héját is a torta tetejére reszeljük és a maradék friss áfonyával díszítjük. 2-3 órára a hűtőbe helyezzük a tortát, hogy szépen összeálljon. Tálaláskor óvatosan kivesszük a formából a tortát.

Megjegyzés

Nagyon finom és sütés nélkül, könnyen elkészíthető. Barátom szülinapjára készült a torta, imádja a lila színt. :) - SzLucus

Ezek is érdekelhetnek

Friss