Az áfonyás-narancsos fatörzs elkészítéséhez a sütőt 180 fokra előmelegítjük. Egy gáztepsi aljába sütőpapírt fektetünk.
A tojást fehéredésig habosítjuk a cukorral, majd óvatosan hozzáforgatjuk a lisztet és a lereszelt narancshéjat. A masszát a tepsibe simítjuk és 180 fokon kb. 15-20 perc alatt megsütjük.
Ha a piskóta megsült, egy nedves konyharuhára borítjuk, lehúzzuk róla a papírt, és a konyharuhával együtt feltekerjük.
A krémhez az áfonyát apróra vágjuk, a habtejszínt habbá verjük.
Összedolgozzuk a mascarponét, a porcukrot, a narancs kifacsart levének felét és a lereszelt héját, majd az egészet simára keverjük. Azután hozzáforgatjuk a felvert tejszínhabot és a zselatinfixet.
A piskótát kitekerjük, majd megkenjük a krém felével, megszórjuk áfonyával és visszatekerjük.
A krém másik felével bevonjuk a tekercset, a tekercsből ferdén levágunk egy darabot és a másik rész oldalához illesztjük. A krémbe villával hullámokat húzunk, majd aszalt áfonyával és színes cukorkával díszítjük. A süteményt 2-3 órán át hűtőben dermesztjük.