Hozzávalók 15 darab palacsintához
- 17,5 dkg finomliszt
- 2 dkg cukor
- 0,5 dkg só
- 0,5 dkg sütőpor
- 0,2 dkg szódabikarbóna
- 15 dkg maradék kovász
- 2,5 dl tej
- 10 dkg tejföl
- 5 dkg puha vaj
- 2 db szobahőmérsékletű tojás
- 25 dkg friss áfonya
- vaj, juharszirup, pár szem bogyós gyümölcs a tálaláshoz
- kevés olaj és egy ecset a palacsintasütőhöz
Elkészítés:
- Keverd össze a lisztet, a cukrot, a sót, a sütőport és a szódabikarbónát.
- Tedd egy tálba a kovászt, a tojást, a tejet, a tejfölt, majd keverd alaposan össze.
- Add hozzá a puha vajat.
- Óvatosan adagolva, folyamatosan kevergetve öntsd a tejes keverékhez a lisztet. Sűrű állagú masszát kell, hogy kapj. Miután a sütőpor a nedvességgel azonnal reakcióba lép, ha összekeverted a palacsintatésztát, azonnal kezdd el sütni!
- Végy egy palacsintasütőt és hevítsd közepesen melegre. Ügyelj arra, hogy ne legyen túl forró a serpenyő, mert akkor a palacsinta külseje még azelőtt megég, hogy a belseje átsülne.
- Kend nagyon enyhén meg a palacsintasütőt olajjal.
- Egy kisebb merőkanállal önts a palacsintasütőbe a tésztából. Ne formázgasd nagyon, magától is szabályos köralakot fog felvenni.
- Mialatt az alsó oldal sül, tégy a tésztába pár szem áfonyát. Az áfonya izgalmasan nyers marad, miközben a tészta körülötte megsül.
- Süsd a tészta egyik oldalát, amíg egyenletes aranybarna nem lesz, majd óvatosan, spatula segítségével fordítsd meg és süsd a másik oldalát is. Ez már rövidebb ideig fog tartani, mint az első oldal sütése!
- Ennyi palacsinta 6-8 főnek elegendő. Ha ettől több főre sütnél, duplázd a mennyiséget, és nyugodtan használj egyszerre 2-3 serpenyőt.
- Tálald azonnal, még melegen, egy kocka hideg vajjal és juharsziruppal alaposan meglocsolva.