Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Áfonyás-almás kosárka

60 perc
mester
megfizethető
4 adag
Hozzávalók

Elkészítés

  1. A puha zsírt és vajat egy tálban jól kidolgozzuk a cukorral, a liszttel, a sóval, kevés szódabikarbónával, a narancs reszelt héjával és a tojással, majd 20 percre hűtőbe tesszük pihenni. (A tojásból annyit hagyunk, hogy a 4 kosárka peremét és a tetejüket is le tudjuk kenni.)
  2. Közben elkészítjük a tölteléket: az almákat meghámozzuk, és kisebb kockákra vágva egy edénybe tesszük. Megcukrozzuk, meghintjük fahéjjal, majd kevés vizet öntünk hozzá, és lassan beforraljuk (kb. 8-9 perc). Belekeverjük a megmosott áfonyát, és ezzel további 2-3 percet pároljuk (akkor van kész, ha nincs alatta már lé).
  3. A tésztát lisztezett asztalon 3 mm vastagra nyújtjuk, a zsírral kikent kis piteformákat kibéleljük tésztával, egy pici peremet is hagyunk. A maradékot újra kinyújtjuk, és 4 db kerek tetőt szúrunk ki belőle.
  4. A pitekosárkát megtöltjük a töltelékkel, a szélét lekenjük tojással, beborítjuk a tetejével, ezt is lekenjük tojással, megszurkáljuk, hogy a gőz eltávozhasson, és ha maradt egy morzsányi még a tésztából, akkor kis levélformával díszítjük. Ezt is lekenjük tojással, megszórjuk az egészet cukorral, és 200 fokos sütőben 20 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni, megkopogtatjuk, hogy kijöjjön a formából és már ehetjük is.

    Finomságok almával >>> 

    Mindenféle pite >>> 

Megjegyzés

Tegnap láttam a TV-ben, bár a receptet részletesen nem mondták el, nem volt bonyolult, és szerencsére volt minden itthon hozzá. - ekesandi

Ezek is érdekelhetnek

Friss