Keress receptre vagy hozzávalóra

Áfonyás-almás pite (kosárka)

default user icon
5/5

Hozzávalók

  • A tésztához:
  • 10 dkg zsír
  • 5 dkg vaj
  • 7 dkg cukor
  • 30 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • kevés szódabikarbóna
  • 1 db narancs reszelt héja
  • 1 db tojás
  • A töltelékhez:
  • 2 db alma
  • 12,5 dkg áfonya
  • 5 dkg cukor
  • 1 kk őrölt fahéj
  • 1 csipet só
  • 1/2 db citrom leve
  • 0,5 dl víz

Elkészítés

    1. A puha zsírt és vajat egy tálban jól kidolgozzuk a cukorral, a liszttel, a sóval, kevés szódabikarbónával, a narancs reszelt héjával és a tojással, majd 20 percre hűtőbe tesszük pihenni. (A tojásból annyit hagyunk, hogy a 4 kosárka peremét és a tetejüket is le tudjuk kenni.)
    2. Közben elkészítjük a tölteléket: az almákat meghámozzuk, és kisebb kockákra vágva egy edénybe tesszük. Megcukrozzuk, meghintjük fahéjjal, majd kevés vizet öntünk hozzá, és lassan beforraljuk (kb. 8-9 perc). Belekeverjük a megmosott áfonyát, és ezzel további 2-3 percet pároljuk (akkor van kész, ha nincs alatta már lé).
    3. A tésztát lisztezett asztalon 3 mm vastagra nyújtjuk, a zsírral kikent kis piteformákat kibéleljük tésztával, egy pici peremet is hagyunk. A maradékot újra kinyújtjuk, és 4 db kerek tetőt szúrunk ki belőle.
    4. A pitekosárkát megtöltjük a töltelékkel, a szélét lekenjük tojással, beborítjuk a tetejével, ezt is lekenjük tojással, megszurkáljuk, hogy a gőz eltávozhasson, és ha maradt egy morzsányi még a tésztából, akkor kis levélformával díszítjük. Ezt is lekenjük tojással, megszórjuk az egészet cukorral, és 200 fokos sütőben 20 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni, megkopogtatjuk, hogy kijöjjön a formából és már ehetjük is.

Megjegyzés

Tegnap láttam a TV-ben, bár a receptet részletesen nem mondták el, nem volt bonyolult, és szerencsére volt minden itthon hozzá.

ekesandi
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Hasonló Receptek

Magazin