Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Adventi készülődés

A karácsony az az időszak, amikor összegyűlik a család, jókat eszünk-iszunk, ugyanakkor ez az az időszak is, ami a legnagyobb feladatot jelenti a konyhában. Jó szervezéssel, jó időbeosztással és az egész család bevonásával azonban nem kell, hogy a sütés-főzés rabszolgájává váljon a háziasszony.

Az advent a sütés időszaka, ilyenkor készítjük elő és sütjük meg az aprósüteményeket. Ezért célszerű olyanokat választani, amelyek 2-3 hétig is elállnak, sőt, az állás még jót is tesz nekik: megpuhulnak.

Omlós tészta

A leggyakrabban használt süteményalap az omlós tészta. Könnyű elkészíteni, de aki fél, hogy nem sikerül tökéletesen, válasszon félkész tésztát a boltok hűtőpultjából. Az omlós tészta alapvetően lisztből, cukorból, zsiradékból, esetleg tojásból áll. Süthetünk belőle vékony aprósüteményeket, teasüteményeket, de ki is bélelhetünk vele különböző sütőformákat is, tehát pite és lepény készítéséhez is kiváló, mert a tészta sütés közben nem hólyagosodik fel.

Körtés csokoládélepény

Hozzávalók 6 személyre:
50 dkg omlós tészta
12,5 g darált mandula
2 nagy tanyasi tojás
9 dkg cukor
12,5 dkg puha vaj
18,5 dkg étcsokoládé (legalább 50% kakaótartalommal)
3 nagy körte
a tálaláshoz tejszínhab

Elkészítés: Az omlós tésztát 5 mm vékonyra kinyújtjuk, és kibélelünk vele egy 24 cm átmérőjű piteformát. 20 percre betesszük a mélyhűtőbe. A sütőt 190 fokra előmelegítjük. A tésztára sütőpapírt helyezünk, megtöltjük sütőbabbal, és 10 percig sütjük. A babot és a papírt eltávolítjuk, a sütő hőmérsékletét 170 fokra csökkentjük. A csokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk. A puha vajat összekeverjük a cukorral, a tojással, a darált mandulával, majd az olvasztott csokoládéval. A krémet a tésztára öntjük, és belenyomjuk a meghámozott, felnegyedelt körtét is. Kb. 45 percig sütjük, amíg a tészta is aranybarnára sül. Tejszínhabbal kínáljuk.

A FRVL és a Dynamit Kft. engedélyével. Copyright Jamie Oliver. Minden jog fenntartva!

Ezek is érdekelhetnek

Friss